Rezervaţia naturală de la Zau de Câmpie „Oază de culoare ", în câmpia mureşeană la vreme de primăvară, îi aşteaptă pe iubitorii naturii pentru a se bucura şi în acest an de frumuseţea bujorului de stepă.
În fiecare an, la sfârşitul lunii aprilie şi începutul lunii mai, în rezervaţia naturală de la Zau de Câmpie, înfloreşte renumitul bujor de stepă „Paeonia tenuifolia L" pe o suprafaţă de 3,5 ha. Vestita rezervaţia botanică este situată la N-V de centrul comunei Zau de Câmpie, la o distanţă de 5 km, pe Valea Botei Mari.
Această plantă aspectuoasă, având flori de culoare roşu-sângeriu, a ajuns la noi în perioada post glacială (perioada boreală de acum 10.000 de ani).
Locul de baştină al bujorului de stepă se află în zona stepelor pontice ce se întind pe teritoriul Rusiei şi Ucrainei.
Planta o mai întâlnim în nisipurile deliblat din fosta Iugoslavie şi pe Valea Timocului din Serbia.
Prezenţa bujorului de stepă la Zau de Câmpie a fost semnalată încă din anul 1846, şi de atunci mulţi specialişti români şi străini s-au ocupat de cercetarea şi descrierea atât a plantei, cât şi a zonei respective.
În rezervaţia naturală de la Zau de Câmpie se cunosc aproximativ 270 de specii, subspecii şi varietăţi de plante rare şi foarte rare, cum sunt: Peucedonum Tauricum M.B., Ganiolimon Tatarian (L), Boiss, Nepeta Ucrainica, Iris Humilis, Crambe Tatarias S., Dictamus albus şi altele.
În rezervaţia de la Zau de Câmpie există peste 50.000 de exemplare de bujori de stepă.
P.S. Perioada maximă de înflorire este în intervalul 28 aprilie - 10 mai 2015. Primele flori de bujor au apărut la data de 20 aprilie.
Aştept, cu drag, pe toţi iubitorii de natură, la Zau de Câmpie.