Ştiinţă şi... Religie

Distribuie pe:

„Dumnezeu este creatorul universului cu tot ce cuprinde el. Dumnezeu nu se iubeşte pe sine, fiindcă, în acest caz, ar fi supremul Narcis. Ci Dumnezeu iubeşte lumea. Dar El se trăieşte pe El, îşi afirmă legile Lui, fiindcă nu sunt altele în afară de ele, şi nici nu există un altul în afară de El. Dumnezeu este numărul infinit care iubeşte lumea. Dumnezeu e iubirea autentică cu ea însăşi".

Vasile Băncilă (1897-1979), filosof, pedagog şi eseist român. A urmat şcoala postuniversitară la şcoala lui Iorga de la Fontenay-aux-Roses. Stilul scrierii lui Băncilă este curat, nealambicat, „provenind dintr-o profundă onestitate intelectuală şi al unei nealterate purităţi sufleteşti".

***

„Dumnezeu este ceea ce nu vedem sau tot ceea ce vedem".

Zvonimir Penovic (1948-) - scriitor iugoslav, autor de aforisme: „Cel mai periculos miros au trandafirii care sunt udaţi cu lacrimi"; „Pentru cine bat clopotele, acela nu le aude"; „Crede în tine, dar nu te crede pe tine"; „Consideră întotdeauna că e prea lungă limba care te laudă".

***

„Omul este cartea de identitate a lui Dumnezeu, care se roagă de om să-i semene. Mai bine pierzi toată lumea decât să pierzi pe Dumnezeu. Nu există mai multe adevăruri, ci doar unul singur - Dumnezeu".

Girel Barbu (1952-) scriitor, autor de citate: „Cine se teme de umbră, să nu stea în faţa soarelui"; „În U.E. treaba e bună / Bagi mătase, iese lână; / La noi bagi carne în carne, / Şi iese un drac cu coarne"; „Până la sfârşitul verii / Vom ridica şcoli în două sate / Ca să-şi dea consilierii / Examenul de capacitate".

1001 CUGETĂRI

Lasă un comentariu