… Aceasta este concluzia unui studiu realizat de GFK România, care, analizând evoluția pieței muncii, concluziona că aproape 80% dintre absolvenții de universități lucrează în alte domenii decât cele pentru care s-au pregătit. Asta în cazul fericit că și-au găsit un loc de muncă, deoarece, nu o dată, din gura tinerilor auzim întrebarea: „Mă pregătesc, dar unde voi lucra?".
Pe de altă parte, conform analizei-diagnostic „Universitatea și cunoașterea", starea și sistemul educațional din România nu s-a ameliorat în ultima perioadă. Trist este și faptul că România ocupă un loc codaș în privința participării la toate tipurile de educație.
Doar jumătate dintre tineri urmează toate etapele de școlarizare, față de aproape 60% cât este media în Uniunea Europeană.
Ce ar trebui făcut? Multe. Specialiștii recomandă, printre altele, realizarea de studii privind evoluția pieței muncii în următorii trei-patru ani, stimularea angajatorilor pentru implicarea activă în programe de internship, introducerea unei perioade de practică obligatorie în timpul anului de învățământ, înființarea de școli profesionale în jurul platformelor industriale și implementarea de programe pentru tinerii antreprenori încă din ciclul gimnazial.
Din fericire, unele dintre aceste prevederi au și început să fie implementate, altele se află în atenția factorilor de decizie!