25 DE ANI DE COLABORARE ÎNTRE MUNICIPIUL TÂRNĂVENI ȘI ASOCIAȚA UMANITARĂ RUMANIENHILFE POLHEIM GERMANIA

Distribuie pe:

Moment aniversar de excepție! Sâmbătă, 25 aprilie a.c., de la ora 17, în sala mare a Casei de Cultură „Mihai Eminescu" au fost sărbătoriți 25 de ani de colaborare între municipiul Târnăveni și Asociația Umanitară Rumanienhilfe din Germania. Locuitorii municipiului, printre care foarte mulți pensionari, au umplut sala până la refuz (intrarea gratuită), așteptând, cu mare respect, emoție și bucurie evenimentul la care bineînțeles au fost prezenți oaspeți de seamă din Germania în frunte cu domnul Fridhelm Rub, președintele asociației, „Cetățean de onoare" al municipiului Târnăveni, viceconsulul Germaniei la Sibiu, născut în Târnăveni, reprezentanți ai autorităților județene, Consiliul Județean și Prefectură, o delegație din Ungaria, primarul municipiului Sorin Megheșan, personalități ale comunității locale, preotul Sergiu Dumitru, protopop al protopopiatului ortodox din Târnăveni, precum și reprezentantul Bisericii evanghelice din Reghin, preotul Iohan.

În deschiderea manifestării s-a prezentat un film retrospectiv cu privire la relațiile fructuoase dintre Târnăveni și Rumanienhilfe, datând din anul 1991 și până în prezent (regia ing. Ioan Munteanu). Fanfara „Armonia" a intonat imnurile naționale ale Germaniei și României, după care cei doi preoți au vorbit despre importanța acestui eveniment, semnificația primirii unor ajutoare atât de necesare după revoluția din 1989, cât și continuarea acestei colaborări. În nevoile municipiului, sărăcit, văduvit și sleit, odată cu distrugerea marii industrii a orașului, continuarea acestei colaborări a fost imperios necesară, Biserica stând alături permanent de cei nevoiași - „de la inimă la inimă".

În cuvântul său, primarul Sorin Megheșan a evidențiat faptul că Rumanienhilfe din Polheim Germania își desfășoară activitatea umanitară în zona municipiului Târnăveni încă din anul 1991, aducând în acești ani, pentru diverse instituții, multiple ajutoare umanitare, dezvoltând împreună cu Primăria benefice programe de dezvoltare în sprijinul oamenilor nevoiași, în scopul protejării vieții, prevenirii și alinării suferințelor, păstrării demnității umane, precum și în scopul consolidării capacității și rezistenței târnăvenenilor vulnerabili. Nu se pot uita ajutoarele aduse Spitalului „Gheorghe Marinescu", peste 300 de transporturi înmagazinând multe produse necesare și foarte urgente: paturi, lenjerie, cârje, cărucioare, stative pentru infuzie, seringi, dotări la bucătărie etc., fondarea Asociației „Marga" în anul 1991 (17 membri fondatori) la dotarea căreia, cu aparatură medicală și medicamente, mijloace de transport, contribuția Rumanienhilfe a fost și este în continuare esențială, ajutoare aduse pentru școli, cantină socială și altele, valori care depășesc cu mult o sută de milioane de euro.

Domnul Fridhelm Rub, întâmpinat cu ovații și multă simpatie, în discursul său a subliniat: „În calitate de președinte al acestei asociații, organizez transporturi umanitare la Târnăveni, sensibilizat de faptul că 60% din populația acestui oraș trăiește sub pragul sărăciei, sectorul sănătății în Târnăveni a fost prăbușit. Ajutăm oamenii în mod direct și nebirocratic. Contribuim nemijlocit la îmbunătățirea durabilă a condițiilor de trai. Dorim să creăm perspective. Oferim, fără a dăuna demnitatea celor nevoiași, vrem ca sărăcia în România să scadă. Omul își înțelege propria fericire, numai atunci când ajută pe alții la nevoie. Târnăveniul este și casa mea.

Admirabil! Cetățenii municipiului, Administrația Publică Locală își exprimă și de această dată recunoștința pentru ajutoarele acordate, dăruirea și bunăvoința acestei asociații față de nevoile și greutățile cetățenilor. În mod special asupra domnului Rub care prin faptele sale a adus din nou zâmbetul copiilor bolnavi, numeroșilor pensionari gratulați și stimulați anual material și spiritual de către Rumanienhilfe. Considerăm că această activitate de ajutorare exprimă seriozitatea și profunzimea umanitară, o mare corectitudine îmbinată cu o neobișnuită putere de muncă a acestei organizații, toate încununate de un sincer și dezinteresat atașament pentru oamenii Târnăveniului.

În cadrul evenimentului, cu mare respect au fost înmânate de către primarul Sorin Megheșan diplome și plachete aniversare, dar și premii și diplome de fidelitate celor vârstnici, care au împlinit în acest an 50 de ani de căsătorie.

A urmat un excelent program artistic cu muzică de fanfare oferit de fanfara „Armonia" dirijat de Wily și Manuela Halmen, bijuterii muzicale interpretate în limba germană și săsească de către octetul Forumului German din Mediaș, muzică clasică interpretată de către un grup de elevi de la Liceul de Muzică Târgu-Mureș, dansuri săsești interpretate de ansamblul sașilor din Reghin, urmați de cunoscutele ansambluri de dansuri Kokenyes și Junii Târnavei admirabili și într-o vervă deosebită.

Mulțumiri și felicitări primăriei, asociației umanitare Rumanienhilfe, tuturor celor implicați în organizarea și ținuta întregii acțiuni. Evenimentul a fost de mare succes și audiență, aplauzele pe măsură, sub deviza mesajului umanitar „Oamenii ajută pe oameni".

Lasă un comentariu