Prima zi a ediţiei din acest an a Târgului Agraria a debutat joi, 23 aprilie, la Jucu, judeţul Cluj, cu un workshop cu tema „Protecţia şi conservarea solului - Prezent şi perspective", organizat de către Facultatea de Agricultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, în parteneriat cu Azomureş SA. La eveniment au vorbit specialişti din domeniul agricol, care le-au oferit invitaţilor informaţii de top din ultimele analize şi statistici din România, ultimele noutăţi tehnologice în domeniu. Agraria, aflat la a 21-a ediţie, este cel mai important târg agricol din Transilvania, şi unul dintre cele mai importante din România.
Protejarea solurilor, subiect ONU
Motivul subiectului seminarului de lucru a fost dezvăluit de moderatorul evenimentului prof. dr. Roxana Vidican, decanul Facultăţii de Agricultură din cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca. „De ce protecţia şi conservarea solurilor? Răspunsul este simplu, deoarece anul 2015 a fost denumit de către Organizaţia Naţiunilor Unite «Anul internaţional al solurilor». Este o etichetă pusă acestui an tocmai în ideea de a conştientiza nevoia de a acorda o atenţie sporită calităţii solurilor şi prezervării mediului înconjurător. Trebuie să acordăm o atenţie deosebită acestei resurse naturale, care din nefericire este într-o etapă critică, iar nouă, celor care suntem în educaţie şi cercetare, ne revine un rol deosebit de important în a conştientiza întreaga societate, în ideea folosirii corecte a solurilor", a precizat Vidican, în deschiderea workshop-ului.
Dumitru: „România, o ţară binecuvântată cu soluri bogate"
Primul invitat special a fost directorul Institutului de Cercetări pentru Pedologie şi Agrochimie (ICPA) Bucureşti, prof. dr. Mihai Dumitru, care a vorbit despre fertilitatea solurilor din România, despre gradul de eroziune naturală şi provocată de om, şi despre ce ar trebui să facem pentru a ne proteja această „avere naţională". „Avem în România un mozaic de soluri, suntem o ţară binecuvântată din acest punct de vedere. Avem suficiente suprafeţe ca să avem o agricultură care să ne permită o siguranţă alimentară. Putem practica toate tipurile de tehnologie agricolă, inclusiv cele legate de agricultura ecologică. Avem potenţial de producţie suficient de ridicat ca să putem vorbi de posibilităţi de dezvoltare. Degeaba însă există potenţial dacă nu-l valorificăm cum trebuie", a explicat directorul ICPA. „În ce priveşte eroziunea solurilor, 6,3 milioane de hectare sunt în această categorie. Nu vă imaginaţi că vom mai putea face vreodată lucrări de amenajare împotriva eroziunii solurilor, dar ar trebui ca tehnologiile agricole să includă această componentă ca fiind obligatorie. Ar trebui să ne gândim că solul este în principal în coproprietatea statului român, care este dată spre folosinţă fiecărui cetăţean", a mai afirmat prof. dr. Mihai Dumitru.
Colaborare USAMV - Azomureş
Prof. dr. Mihai Rusu, de la Facultatea de Agricultură din cadrul USAMV Cluj-Napoca, a vorbit despre relaţia avută cu cei de la Azomureş. „Din colaborarea care o avem cu Azomureş au rezultat o serie de date care sunt accesibile în bună parte producţiei agricole şi care fac obiectul în continuare al colaborării noastre. Dintre factorii limitativi este şi cel al acidităţii solului, problemă actuală, în special pentru Transilvania. Azomureş oferă pentru această activitate de corectare a reacţiei solurilor acide un carbonat de calciu cu azot rezidual care, pe lângă o putere de neutralizare sau conţinut de carbonat de calciu de 60-70 de procente, deţine şi un conţinut de câteva procente de azot, care de fapt realizează şi o fertilizare cu azot", a declarat cadrul didactic USAMV Cluj-Napoca.
În sprijinul şi pentru fermierii români
Partener al evenimentului a fost Combinatul Azomureş, unul dintre cei mai mari producători de îngrăşăminte chimice din ţara noastră, membru al AMEROPA Company. „Anul trecut am ajuns ca aproape 70% din marfa produsă la Târgu-Mureş să fie intrată pe piaţa internă, iar în ultimii trei ani am început să reînnodăm întâlnirile cu fermierii, să vedem cum pot fi îmbunătăţite produsele noastre, să vedem care este feedback-ul fermierului şi să obţinem informaţii. Acest tip de informaţie ne ajută foarte mult, deoarece există un departament de cercetare şi inovare la Azomureş, un departament care are chiar acest rol, de a inova, de a dezvolta produse noi, având în vedere că solul, plantele, clima, toate au suferit o serie de transformări şi e nevoie ca şi produsele noastre să răspundă acestor cerinţe", a explicat Ovidiu Maior, purtător de cuvânt Azomureş.
AGRARIA a fost şi în acest an un important loc de întâlnire pentru fermieri, specialişti, manageri şi autorităţi din domeniul agriculturii. O platformă de comunicare optimă, unde participanţii încheie contracte noi, îşi consolidează relaţiile cu clienţii tradiţionali şi discută despre tendinţele şi inovaţiile apărute în agricultură, industria alimentară şi zootehnie.