REGULA DISTRACȚIEI

Distribuie pe:

În zilele calde care au marcat sfârșitul săptămânii precedente, târgumureșenii au dat năvală, cu mic cu mare, în brațele pădurii, căutând apropierea unui mediu lipsit de poluare și care să-și producă mult așteptatul efect anti-stres. Cel mai asaltat a fost, bineînțeles, Platoul Cornești, nu demult o oază de liniște și încântare. Încă de la primele raze ale soarelui binevoitor, spațiile amenajate pentru picnic au fost ocupate în totalitate, șiruri întregi de autovehicule învârtindu-se prin pădure în disperarea găsirii unui loc de parcare, transformând încet-încet spațiul verde într-un furnicar. Nu s-au lăsat mai prejos nici spațiile de joacă, asaltate de grupurile colorate de copii, nerăbdători să prindă un tur de tiroliană, făcând să geamă toboganele supra-aglomerate și trecând în goană de la un obiectiv la altul, ca un roi de albinuțe harnice. Părinții mai norocoși și-au putut supraveghea îndeaproape odraslele, de pe băncile generos presărate printre spațiile de joacă. De pe la orele amiezii, însă, trebuia să fii cu adevărat norocos pentru a mai găsi o bancă liberă.

Valurile de însetați de natură și mișcare au curs înspre și dinspre grădina zoologică, într-un șuvoi care amintea de pelerinajele la locurile sfinte, iertată-mi fie comparația de moment, demonstrând, dacă mai era cazul, că mureșenii își doresc din ce în ce mai mult să-și petreacă timpul liber în spații verzi, departe de forfota orașului. Astfel de momente te duc cu gândul la faptul că nu ar strica dacă s-ar mai amenaja și alte locuri similare. Pădurile din apropierea orașului sunt și ele asaltate de cei pentru care un sfârșit de săptămână perfect presupune neapărat miros de grătare și o joacă alături de copii, în iarba crudă cu zvâcniri proaspete. Categoric, spațiile amenajate pentru acest gen de îndeletnicire sunt de preferat, dar cum poți opri atâția doritori hotărâți să aibă parte de relaxarea în viziune proprie, oriunde ar reuși să găsească un petic potrivit de verdeață? Trebuie, totuși, cu toată efervescența momentelor, avut grijă la locul în care doriți să faceți foc! Un român hotărât susținea că, dacă nu va fi lăsat să-și facă și el un grătar măcar de 1 Mai, îl va face negreșit pe bloc. Nici chiar așa, am zice noi! Înainte de a hotărî destinația sfârșiturile dumneavoastră de săptămână, este bine totuși să vă informați cu privire la locurile în care sunt permise activitățile de acest tip.

Se apropie cu pași mari cele trei zile libere, 1-3 mai, în care mureșenii care nu au rude la țară vor căuta variante cât mai puțin costisitoare de a se delecta în brațele naturii. Nu uitați totuși de Legea nr.54/2012 și de mai nou aprobata lege a grătarelor (22.04.2015), care stabilesc nu numai obligații pentru desfășurarea activităților de picnic și aprinderea focului, ci și amenzi usturătoare pentru cei care nu respectă condițiile stabilite pentru protejarea naturii. Relaxarea în cadru natural trebuie însoțită de respectarea unui set de reguli minimale care asigură nealterarea acestuia. Și cum am văzut că, de regulă, la distracție se cam face abstracție de reguli, pe principiul că „odată nu se pune", e bine de atras atenția că nerespectarea acestor reguli se sancționează.

Lasă un comentariu