POLUAREA CREȘTE CU APROAPE 50% RISCUL DE ATAC VASCULAR CEREBRAL

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de al Universitatea din Boston, citați de descopera.ro, susțin că expunerea pe termen lung la aerul poluat are efecte nocive asupra celulelor creierului, crescând riscul de infarct cerebral cu peste 46 la sută.

„Studiul nostru s-a întins pe o perioadă de zece ani, timp în care am folosit metoda rezonanței magnetice (MRI) pentru a scana creierele a 943 de adulți fără probleme neurologice sau cerebrale, după ce au fost expuși la particulele fine din aerul poluat.

Rezultatele au arătat că o creștere a poluării aerului cu 2 micrograme de particule pe metru cub (acest tip de poluare fiind întâlnit în marile orașe) determină reducerea cu 0,32% a volumului creierului, dar, mai ales, crește cu 46,7% riscul de a face infarct cerebral, un tip de AVC (accident vascular cerebral).

Scăderea în volum a creierului constatată este echivalentă cu un an de îmbătrânire. Cei mai afectați de poluarea aerului sunt bătrânii, care au, oricum, un risc crescut de a dezvolta demență sau alte probleme neurologice", explică specialiștii americani.

 

Lasă un comentariu