Austria va interzice din 2018 fumatul în cafenele și restaurante

Distribuie pe:

După ani lungi de dezbateri, Austria va pune capăt excepției pe care o reprezintă în Europa și va interzice, din 2018, fumatul în cafenele și restaurante, a anunțat guvernul, știre preluată de AFP.

Actuala legislație, care datează din 2009, interzice fumatul în locurile publice, dar prevede o listă lungă de excepții care privesc mai ales sectorul alimentației publice. În plus, ea nu prea este respectată, după cum recunoaște guvernul. Viitoarea interdicție se referă și la țigara electronică. La hoteluri însă se poate amenaja un spațiu pentru fumători, dar fără consumație.

În pofida faptului că primele legi împotriva fumatului datează din 1992, în Austria există încă multe centre comerciale prevăzute cu spații pentru fumători, iar în unele spitale se pot găsi tutungerii. Și prețul pachetelor de țigări este printre cele mai mici din Europa.

O treime din populația austriacă este fumătoare, potrivit celui mai recent barometru european, realizat la începutul anului 2012, față de o medie de 28% în Uniunea Europeană.

Decizia guvernamentală este însoțită de o stimulare fiscală pentru cafenelele și restaurantele care vor aplica măsura din 2016. Ea este totuși foarte contestată de sectorul alimentației publice, care amintește investițiile efectuate în ultimii ani pentru crearea unor zone separate în localuri pentru fumători.

Lasă un comentariu