SECVENȚE LUDUȘENE

Distribuie pe:

Wi-fi gratuit, la Luduș

Parte a proiectului ,,Creșterea accesului la serviciile de internet'', începând cu data de 20 aprilie 2015, este funcțională antena de wireless, instalată pe clădirea Primăriei. Datorită acestui proiect, copiii, tinerii și adulții care doresc să folosească internetul în scopuri educative pot să se conecteze gratuit la rețeaua HotSpot-ZonaPrimariaLudus. Cu cinci atenționări: să aibă un laptop, sau o tabletă sau un smartphone; conectarea se face ușor, fără user și parolă; rețeaua este accesibilă zilnic, 24 din 24 de ore; deoarece semnalul antenei wireless bate doar pe o rază de aproximativ 50 de metri, este recomandabil ca utilizatorii să se afle în parcul din fața Primăriei; pentru ei, Primăria asigură locuri pe cele 33 de bănci și pe cele 5 leagăne din lemn masiv, unele amplasate în parc foarte recent.

Străzi modernizate prin metode alternative

Miercuri, 22 aprilie 2015, a avut loc, la cererea domnului primar Cristian Moldovan, întâlnirea dintre reprezentanții Primăriei Luduș, cei ai SC Geiger, ca executant, și ai SC Bioenzyme SRL, ca proiectant, în vederea stabilirii ultimelor detalii pentru începerea lucrărilor de modernizare a 23 de tronsoane de drum din infrastructura rutieră a orașului Luduș. Lucrările sunt finanțate prin ,,Programul Național de Dezvoltare Locală'', subprogramul ,,Regenerarea urbană a orașelor și municipiilor''.

Sunt vizate străzile: I. Magnoliei, Mioriței, Grădinilor, Brusturului și Pajiștei (în lungime totală de 1,493 km); II. Viorelelor, Castanilor, Nouă, Salcâmilor, Dobrogei (1,244 km); III. Mărășești, Aurel Vlaicu, Viilor, Frăgarilor, Dorului, Izvorului, Câmpului (2,544 km); IV. Școlii, Fundătură, Dosului, Dahu, Avrămești (6,126 km). Lățimea străzilor variază între 3,50 m și 7,00 m. Tronsoanele de drum modernizate intersectează un număr de 41 drumuri laterale și, acolo unde este cazul, lucrările se opresc la limita zonei de siguranță a căii ferate. Potrivit informațiilor obținute, metoda alternativă de modernizare a străzilor constă din următoarele etape: utilaje speciale decapează un strat de până la 30-50 cm adâncime din partea carosabilă, compoziția decapată este mixată și amestecată cu enzime, apoi este întinsă la loc și compactată prin presare, alcătuind, astfel, un strat impermeabil. Deasupra se presară piatră spartă. În părțile laterale ale drumului, se execută șanțuri, unele betonate, altele nebetonate, pentru preluarea apei pluviale, precum și instalații pentru deversarea apei în rețeaua de canalizare a orașului. Lucrarea va începe după 1 mai, din acel sector care va fi cel mai puțin afectat de eventualele ploi.

***

Înălțarea digului de la Luduș

În Monografia din anul 2008 a orașului Luduș sunt consemnate informații despre repetatele inundații care au afectat, de-a lungul istoriei moderne și contemporane, locuințele ludușenilor, economia localității și conformația reliefului. După inundațiile din anii 1970 și 1973, care au produs mari pagube în sectoarele vegetal, zootehnic, industrial și al transporturilor, conducerea de atunci a orașului, primar fiind Ioan Zagon, a reușit să obțină fonduri guvernamentale pentru îndiguirea malurilor râului Mureș și adâncirea albiei Pârâului de Câmpie. În timp, în unele porțiuni, digul a scăzut în înălțime atât din cauza eroziunilor provocate de ploile torențiale, cât și datorită tasării pământului. Pentru a opri fenomenul degradării digului, au fost executate lucrări de supraînălțare. O asemenea lucrare efectuează în prezent Administrația Națională Apele Române, în zona fostei fabrici de sticlă. Din informațiile oferite de domnul inginer Tiberiu Orban, aflăm că lucrarea se execută în regie proprie, cu utilajele și angajații ANAR. Costurile lucrării sunt estimate la 35.000 lei. Sunt necesari 900 metri cubi de pământ argilos, pentru tasare și impermeabilizare, 300 metri cubi de sol vegetativ pentru un covor ierbos specific de pajiște, pentru înțelenire. Administrația Națională Apele Române mulțumește domnului primar Cristian Moldovan pentru sprijinul acordat în procurarea pământului folosit la înălțarea digului.

Lasă un comentariu