Românii din Carpații Nordici - păstrători ai unor străvechi tradiții de cultură și civilizație

Distribuie pe:

Seria dezbaterilor despre românii din afara granițelor țării a continuat miercuri, 29 aprilie 2015, la Casa Memorială „Avram Iancu" din Târgu-Mureș, cu o prelegere susținută de prof. dr. Voicu Dumitru, de la Colegiul Economic din municipiu.

Manifestarea a fost organizată de Societatea Cultural - Patriotică „Avram Iancu" - filiala Târgu Mureș, Despărțământul Central Județean Mureș al ASTREI și Asociația Culturală „Maris Dava", al cărei președinte, prof. Ioan Gîju, a fost și moderatorul discuțiilor.

În prelegerea sa, prof. Voicu s-a referit la comunitățile românești din Carpații Nordici (Polonia, Moravia, Cehia, Ucraina), complet izolate din punct de vedere geografic și administrativ de România, cu origini străvechi, originari - potrivit cercetătorilor - din dacii liberi și deosebindu-se - prin fizionomie, trăsături, obiceiuri și tradiții - de masa slavă în care viețuiesc. Fie că se numesc „huțuli", „boikii", „lemki", „gorali" sau „ruteni", cercetătorii îi creditează drept urmași ai dacilor, istoria consemnând colonizări ale păstorilor valahi, începute în secolele X-XII și încheiate către secolul al XVIII-lea. În Carpații Nordici - a precizat vorbitorul - au fost atestate peste 500 de așezări întemeiate de urmașii acestor păstori.

Prezentarea a fost însoțită de un bogat material vizual, relevând elemente de decor mural tipic ortodox, construcții, mobilier, port popular specifice culturii și civilizației românești.

Cetățeni loiali ai actualelor state pe teritoriul cărora viețuiesc, românii/valahii din Carpații Nordici, depozitari ai unor străvechi tradiții păstorești autohtone prezintă interes pentru istoricii și cercetătorii străini, dar sunt ignorați, din păcate, de forurile din țară (Institutul Cultural Român), care ar trebui să se preocupe de problemele cu care se confruntă acești păstrători ai unui uriaș tezaur de civilizație și cultură.

Evenimentul de la „Casa Iancului" a fost întregit de un recital de poezie din creația lui Mircea Dorin Istrate, susținut de autor.

Lasă un comentariu