INDEMNIZAȚII MAJORATE PENTRU TOȚI PERSECUTAȚII ETNIC ȘI POLITIC

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 233, din data de 6 aprilie 2015, a fost publicată Legea nr. 71/2015 pentru aprobarea Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 83/2014 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2015, precum și alte măsuri în domeniul cheltuielilor publice.

Reamintim că OUG nr. 83/2014 prevedea, printre altele, amânarea până la data de 1 ianuarie 2017 a plății indemnizațiilor majorate pentru persecutații de către regimurile instaurate în România cu începere de la 6 septembrie 1940 până la 6 martie 1945 din motive etnice.

Din fericire, parlamentarii au observat nedreptatea care i s-ar fi făcut acestei categorii față de alți persecutați și au modificat ordonanța, în sensul că au prorogat acordarea indemnizațiilor majorate începând cu 1 iulie 2015.

Indemnizații pentru perioada 6 septembrie 1940 - 6 martie 1945

Astfel, de la 1 iulie a.c., persoanele care, din motive etnice, în perioada 6 septembrie 1940 - 6 martie 1945, au fost deportate în ghetouri și lagăre de concentrare, precum și cele care au fost private de libertate în locuri de detenție sau în lagăre de concentrare beneficiază de o indemnizație lunară de 250 lei pentru fiecare an de deportare ori de detenție.

Persoanele care au fost refugiate, expulzate sau strămutate în altă localitate, au făcut parte din detașamentele de muncă forțată, precum și cele care au fost evacuate din locuința pe care o dețineau beneficiază de o indemnizație lunară de 200 lei pentru fiecare an de strămutare, de muncă forțată sau de evacuare din propria locuință, la fel ca și persoanele supraviețuitoare ale trenului morții.

Soțul supraviețuitor al celui decedat beneficiază de o indemnizație lunară de 150 lei neimpozabilă, dacă ulterior nu s-a recăsătorit.

Indemnizații pentru persecutații politic de după 6 martie 1945

Tot de la 1 iulie 2015, persoanele care, din 6 martie 1945 până în 22 decembrie 1989, au suferit pedepse privative de libertate din motive politice sau au fost strămutate (deportate) vor beneficia de o indemnizație lunară de 400 lei pentru fiecare an de detenție, strămutare în alte localități, deportare în străinătate sau prizonierat, indiferent dacă sunt sau nu sunt pensionate.

Totodată, persoanele care au fost internate în spitale de psihiatrie sau au avut stabilit domiciliul obligatoriu au dreptul la o indemnizație lunară de 200 lei pentru fiecare an de internare abuzivă în spitalele de psihiatrie sau de domiciliu obligatoriu, indiferent dacă sunt sau nu sunt pensionate.

Soțul (soția) decedatului, din categoria celor dispăruți sau exterminați în timpul detenției, internați abuziv în spitale de psihiatrie, deportați, prizonieri sau cărora li s-a stabilit domiciliu obligatoriu, are dreptul la o indemnizație lunară de 400 lei neimpozabilă, dacă ulterior nu s-a recăsătorit.

Măsura este prevăzută în modificarea și completarea Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurată cu începere de la 6 martie 1945, precum și celor deportate în străinătate ori constituite în prizonieri, publicată în Monitorul Oficial nr. 229, din data de 3 aprilie 2015.

 

Lasă un comentariu