SUBALIMENTAREA, RISC MAJOR PENTRU SĂNĂTATEA COPIILOR

Distribuie pe:

„Conform unui raport al UNICEF din 2005, 50 la sută dintre copiii mai mici de un an din România au deficit de fier, iar 7,3 la sută dintre copiii mai mici de 2 ani și 8,5 la sută dintre cei cu vârste între 2 și 5 ani au greutate mai mică decât cea normală, ceea ce are efecte negative asupra dezvoltării cognitive.

De asemenea, studiile la nivel național indică faptul că, până în 2006, 90 la sută dintre școlarii români consumau mai puțin decât cantitatea minimă recomandată de calciu (800 mg/zi) și că mai mult de 99% dintre școlari aveau deficit de vitamina D", a declarat Alexandr Parlesak, profesor la Universitatea Metropolitană din Copenhaga, la conferința Mediafax de miercuri, 11 martie 2015.

Acesta a mai susținut că dieta săracă și obezitatea prezintă cel mai mare risc pentru bolile netransmisibile, un risc mai mare decât tutunul, alcoolul și lipsa activității fizice, combinate.

„Lipsa hranei sau alimentația nesănătoasă se reflectă, în România, în numeroasele cazuri de anemie. În paralel cu subalimentarea, în România, cresc supraponderabilitatea și obezitatea în rândul tinerilor și al adolescenților, acestea fiind responsabile de apariția diabetului de tip 2, a bolilor cardiovasculare și a cancerului.

Organizația Mondială a Sănătății, în colaborare cu Centrul Global pentru Nutriție și Sănătate de la Copenhaga, au făcut o analiză a posibilității de introducere în alimentația zilnică a românilor de alimente sănătoase și care să se încadreze într-un buget minim, pe care să și-l permită fiecare familie. Analiza s-a desfășurat în lunile februarie - martie 2014, în magazine, piețe și hypermarketuri, din patru regiuni ale țării.

Concluzia a fost că valoarea coșului minim zilnic și care să și asigure tot necesarul de nutrienți pentru o familie de patru persoane ar putea fi în valoare de minimum 19,41 lei. Acest coș zilnic poate include făină integrală, pâine cu tărâțe, varză, ficat de porc, macrou, telemea, ceapă, morcovi, cartofi, sfeclă și mălai. Coșul zilnic poate fi diversificat la un cost cuprins între 20 și 26 de lei, în componența acestuia mai putând fi introduse merele, orezul, prazul, alte organe animale și o varietate mai mare de pește", ne sfătuiește profesorul Parlesak.

 

Lasă un comentariu