Știință și... Religie

Distribuie pe:

„Dumnezeu n-are nevoie să fie dovedit. Apologetica a apărut ca un rău necesar. Căci lumea esențială pune în discuție și marile adevăruri. Și în acest caz obligă conștiințele normale să le răspundă".

Mihail Sadoveanu (1880-1961), scriitor, povestitor, nuvelist, romancier, academician și om politic român. Este unul din cei mai importanți și prolifici prozatori români din prima jumătate a sec. al XX-lea, având o carieră ce se întinde pe parcursul a 50 de ani. Este cunoscut mai ales pentru romanele sale istorice și de aventuri, deși autorul a creat pagini nemuritoare despre lumea țărănească din Moldova, despre natura României, și a scris, de asemenea, reportaje și pagini memorialistice. A fost un scriitor realist și adept al curentului poporanist reprezentat de revista Viața românească. Ca om politic a fost adeptul umanismului și naționalismului. A ocupat funcția de președinte al Senatului. A fost și președintele Uniunii Scriitorilor din România. Copiii săi, Profira și Paul, au mers pe urmele tatălui și au devenit, la rândul lor, scriitori.

***

„Dreptatea, libertatea și adevărul compun sublima trinitate ce înalță pe om și-l apropie de Dumnezeu".

Artemiu Publiu Alexi (1847-1891), botanist, evoluționist român. În studiile universitare la Viena și Graz, dobândește titlul de Doctor în științe. Ca biolog, a studiat flora din Munții Rodnei și a descoperit o plantă pe care a numit-o „Sinedra alexiana". În calitate de cercetător științific, a scris 22 de lucrări, primind medalia „Bene Merente" clasa I de la Prințul Carol. A fost înmormântat, numai la 49 de ani, în cimitirul din Rebrișoara.

***

„Artistul este dăruit de Dumnezeu".

Nichifor Crainic (1889-1972), scriitor, poet, teolog, ziarist, editor, filosof și profesor universitar la Facultatea de Teologie din Chișinău și la Seminarul Teologic din București. A fost un creator al curentului gândirist. Pe plan politic s-a plasat la extrema dreaptă a spectrului politic și a fost adeptul tendințelor tradiționaliste religioase, susținând că România trebuie să rămână credincioasă moștenirii spiritual creștine-ortodoxe. A făcut parte din cadrul așa-zisului Proces al ziariștilor fasciști, care l-a condamnat în lipsă, în anul 1945, la detenție grea pe viață.

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu