„Foc mocnit" în pădurile din Valea Mureșului Superior

Distribuie pe:

După ce, în urma unor procese îndelungi și costisitoare au reușit să-și recupereze suprafețele de păduri moștenite din străbuni, proprietarii acestora sunt în situația de a nu și le putea administra, iar petițiile adresate autorităților competente fie au rămas fără nici un răspuns, fie au fost tratate superficial, prin răspunsuri nerealiste, de complezență.

Dezvăluiri șocante, revoltătoare, despre modul în care statul român înțelege să se ocupe de gestionarea pădurilor din zona Văii Mureșului Superior au fost făcute de senatorul de Mureș, Marius Pașcan, în cadrul unei conferințe de presă, joi, 30 aprilie.

La întâlnire au participat membri din conducerea Asociației proprietarilor de păduri, pășuni și terenuri agricole din România - filiala Mureș, reprezentând comunele Stânceni, Lunca Bradului, Deda și Răstolița. Eugen Sbanca (Stânceni), Ionel Șendrea (Deda), Constantin Cif (Lunca Bradului), Gheorghe Lircă (Composesoratul Răstolița) și Veres Iosif (Stânceni) au prezentat, pe rând, situația cu care se confruntă proprietarii de păduri din localitățile lor, după ce, peste noapte, printr-o legislație abuzivă, zona a fost declarată drept una „protejată" - „Parcul Natural Defileul Mureșului Superior" - și a intrat în administrarea S.C. Ocolul silvic de regim privat Gheorgheni S.A., printr-un contract încheiat cu Ministerul Mediului, în urma unei licitații din 2010.

Tensiuni, abuzuri și nedreptăți

Expunerile vorbitorilor conturează o stare conflictuală ce relevă încălcarea gravă a dreptului de proprietate, consfințit și garantat prin prevederile Constituției și ale Codului Civil. În esență, aceștia reclamă faptul că, în timp ce intravilanul localităților a fost cuprins în „aria protejată" proprietarii fiind obstrucționați în administrarea terenurilor ce le aparțin de drept, pădurile din afara acestei zone sunt lăsate la cheremul ocolului silvic privat, care le administrează abuziv, deschizând calea unor viitoare retrocedări ilegale.

„La Stânceni, întregul intravilan a fost cuprins în aria protejată, fără ca proprietarii să fie consultați sau înștiințați despre acest lucru" (Eugen Sbanca, proprietar). „La Lunca Bradului, sunt încă păduri și pășuni de retrocedat, oamenii se judecă de 10 ani pentru a-și câștiga drepturile, dar pădurile nu sunt retrocedate, pentru ca acest ocol privat să le poată administra după propriul plac" (Constantin Cif, vicepreședintele filialei Mureș a Asociației proprietarilor de păduri, pășuni și terenuri agricole). „Parcul Natural Defileul Mureșului a fost constituit ilegal, în 2007, fără acordul proprietarilor, ajunși acum să fie amendați pentru orice construcție - fânar, coteț etc. pe care o ridică pe propriul lor teren. Cei de la ocolul privat își depășesc atribuțiile, intră în curțile oamenilor, aplică amenzi, îi intimidează pe oameni. Rezervația Defileul Mureșului cuprinde intravilanul, în timp ce pădurile din jur, ce fac obiectul revendicărilor, nu sunt cuprinse în zona protejată" (Ionel Șendrea, președintele filialei Mureș a Asociației). „Am luptat singur, la toate forurile, am obținut hărțile cadastrale, m-am judecat în instanță și nici după doi ani n-am primit hotărârile pentru furtul din pădure. Nu înțeleg de ce autoritățile statului nu intervin pentru rezolvarea situației composesoratelor. Plângerile penale trenează de ani de zile" (Gh. Lircă - președintele Composesoratului Răstolița).

„Sesizări grave, ce impun o grabnică analiză și verificare!"

Nemulțumirile proprietarilor de păduri au fost sintetizate în cuprinsul unei interpelări formulate de senatorul Marius Pașcan, adresată Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, ministrului de resort, Grațiela Gavrilescu. Sesizările supuse spre analiză forurilor competente vizează, în esență, comiterea unor abuzuri, precum: marcarea fără acordul proprietarilor a terenurilor acestora de către reprezentanții S.C. Ocolul silvic de regim privat Gheorgheni S.A și schimbarea aleatorie a hotarelor dintre proprietăți; condiționarea, solicitarea și încasarea, de către aceleași persoane, a unor taxe în vederea emiterii de avize pentru proprietarii de păduri, deși această activitate este ilegală, întrucât ocolul silvic de regim privat nu deține, potrivit legii, actele necesare pentru instituirea acestui sistem de tarife; obligarea proprietarilor de terenuri și animale care sunt înscriși la APIA să obțină aviz și de la acest ocol de regim privat, pe motiv că terenurile lor se află în zona protejată, în ciuda faptului că S.C. Ocolul silvic de regim privat Gheorgheni funcționează ilegal, nedeținând Planul de Management și regulamentele avizate de organele în drept, obligatorii în termen de maxim 2 ani de la semnarea contractului de administrare a ariei naturale protejate; obstrucționarea obținerii avizelor necesare în procedura de evaluare adecvată a amenajamentelor silvice; efectuarea de controale de exploatare de către așa-zișii angajați ai S.C. Ocolul Gheorgheni în parchete autorizate spre exploatare, fără să fie înștiințați proprietarii sau firmele care exploatează, lucru ilegal, deoarece acești angajați nu au atribuții de serviciu în acest sens.

Un contract făcut… „pe șest"

O serie de alte nereguli și abuzuri privesc modul în care SC Ocolul silvic de regim privat Gheorgeni își îndeplinește atribuțiile asumate prin contractul încheiat cu Ministerul Mediului. Pe lângă faptul că nu a întocmit (potrivit legii) Planul de Management al zonei protejate - în mod participativ și transparent, prin consultarea proprietarilor - societatea comercială nu prezintă raporturile anuale privind starea ariei naturale protejate, modul de gestionare și problemele apărute, deși acest lucru li s-a cerut expres, implicit prin adrese trimise de consiliile locale. Personalul din teren nu este instruit, nu-și cunoaște atribuțiile de serviciu, administratorii nesprijinind în vreun fel dezvoltarea durabilă a zonei, prin măsuri tradiționale, ecoturism etc. Nu în ultimul rând - se arată în documentul citat - populația locală nu a fost informată în mod corespunzător la constituirea ariei protejate și înainte de organizarea licitației pentru administrarea acesteia.

Pe de altă parte, Ministerul Mediului și celelalte autorități ale statului nu își respectă obligația din contract privind controlul modului de respectare a obligațiilor asumate de către S.C. Ocolul Gheorgheni. Or, în cazul nerespectării de către administrator a obligațiilor contractuale ce-i revin, contractul poate fi reziliat unilateral, fără intervenția instanței de judecată.

Minciuni și dezinformări

„Este o mare minciună documentația științifică ce stă la baza acestui parc natural, vehiculată și la nivelul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș, conform căreia, atunci când s-a creat această arie naturală protejată, s-au organizat dezbateri cu participarea numeroasă a proprietarilor de păduri. Se susține astfel, oficial, o dezinformare, și anume că ar exista acest acord exprimat prin semnături din partea majorității proprietarilor de păduri ai Văii Mureșului Superior. Mai mult, se afirmă mincinos de către aceiași reprezentanți ai APM Mureș că sute de proprietari ar fi primit compensații bănești, în valoare de 300 euro/ha pentru că au terenurile incluse în parc, situație absolut nereală", precizează senatorul.

Interese politice oneroase

SC Ocolul Silvic de regim privat Gheorgheni - se mai arată în interpelarea citată - „a câștigat licitația privind administrarea Parcului Natural Defileul Mureșului Superior, în detrimentul Direcției Silvice Mureș, printr-o complicitate favorizantă și cu sprijinul politic al UDMR, dosarul câștigător al licitației organizate de Ministerul Mediului, condus la acea vreme (martie 2010) de ministrul Borbely Laszlo, fiind efectiv copiat după dosarul Parcului Național Cheile Bicazului-Hășmaș, schimbându-se doar valorile de referință și adaptate denumirile".

„Consider că acuzațiile grave pe care le formulează reprezentanții Asociației proprietarilor de păduri, pășuni și terenuri agricole din România, filiala Mureș, sunt extrem de grave și impun o grabnică analiză și verificare din partea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, prin structurile competente. Orice tergiversare poate contribui la sporirea conflictualităților sesizate, putând genera reacții sociale imprevizibile din partea proprietarilor de păduri care sunt desconsiderați, umiliți și nedreptățiți" , avertizează senatorul de Mureș.

 

Lasă un comentariu