„Colonelul" din Nazna

Distribuie pe:

„Eu socotesc că suferințele din vremea de acum nu sunt vrednice să fie puse alături cu slova viitoare care are să fie descoperită de noi" (Romani, capitolul nr. 8, versetul nr. 18).

În frumoasa localitate Nazna, lângă Biserica Ortodoxă Română, este o casă deosebită, unde locuiește cu inteligenta și frumoasa sa soție, fiică de preot, colonelul de artilerie Teodor Filimon, născut la data de 4 august 1935, în comuna Sâncraiu de Mureș, județul Mureș. Cele șapte clase le-a făcut în satul Nazna, iar studiile medii la Liceul „Al. Papiu Ilarian". A fost selecționat pentru Școala Militară de Artilerie de 3 ani din Sibiu, pe care a terminat-o în anul 1956, cu gradul de locotenent. A fost repartizat la Regimentul de Artilerie Antitanc Lugoj. A îndeplinit funcții de comandant de pluton, locțiitor comandant de baterie, șef cercetare de divizion, comandant de baterie tunuri, comandant de baterie comandă, ofițer cu mobilizarea, ofițer stat-major. Își amintește că la un concurs de trageri de artilerie fostul comandant al armatei a IV-a „Transilvania", generalul colonel Iulian Topliceanu, care conducea acest concurs, era locotenent-colonel. În anul 1957, a fost propus să îndeplinească funcția de secretar comitet UTC pe unitate. A mobilizat militarii și colegii de o vârstă cu el ca să nu fie ales, ceea ce s-a și întâmplat. Organele de partid fiind vigilente au observat manevra. Cazul a fost raportat la eșaloanele superioare de partid și ale armatei. A avut de suferit, a fost pedepsit și, în ultima instanță, a fost salvat de bravul general Marin Dragnea, un suflet bun de ostaș, care a venit, a cercetat și a dat verdictul: „Lăsați acest copil în pace"!

Tot în acea perioadă, soția i-a plecat în Germania și s-a recăsătorit acolo. Singura copilă pe care avut-o cu prima soție a rămas la el, acesta fiindu-i și mamă și tată. „Nu mi-a fost ușor, spune dânsul. Peste acest eveniment nu se putea trece cu vederea din partea organelor de contrainformații. Toată nădejdea în aceste momente grele din viața mea se îndreptau către Divinitate.

În anul 1987, m-am pensionat și m-am retras în Nazna, un sat deosebit, cu bravi români, atestat documentar din anul 1453. Grație intervenției divine și a oamenilor, a devenit cea mai frumoasă și bogată localitate din județul Mureș. Nu-mi lipsește nimic. Am o familie deosebită, fiica mi-a dăruit doi nepoți. Am trecut și peste o operație deosebit de grea, intervenție pe creier. Slavă bunului Dumnezeu, mă simt bine"!

La plecare, l-am întrebat dacă mai are ceva probleme pe suflet. Mi-a răspuns cu mare durere că soția îi este bolnavă, iar noaptea nu doarme mai mult de 30 de minute, întrucât soția are nevoie de ajutor.

Domnul colonel Teodor Filimon mai are o dorință: ca soția dânsului să fie de acord să crească împreună cu dânșii „un câine". Le-am urat sănătate, viață lungă și liniștită.

Lasă un comentariu