9 MAI - DE TREI ORI ROMÂNIA

Distribuie pe:

Pentru România, ziua de 9 Mai nu înseamnă numai ziua în care statele europene sărbătoresc Ziua Europei, ci înseamnă și ziua în care, în anul 1877, s-a proclamat Independența României și, totodată, ziua în care, în anul 1945, a luat sfârșit cel de-Al Doilea Război Mondial. Dacă este să aruncăm o privire în urmă, pentru a marca importanța acestei zile, ar trebui amintite câteva repere pentru fiecare dintre cele trei evenimente majore din existența țării noastre.

În memorabila zi de 9 Mai 1877, proclamarea Independenței României a avut loc prin declarația lui Mihail Kogălniceanu în Parlamentul acelor vremuri, care anunța ieșirea de sub suzeranitatea otomană, astfel: „Suntem independenți, suntem națiune de sine stătătoare". Independența proclamată în acest fel a trebuit apoi consolidată și apărată pe câmpul de luptă cu prețul a numeroase vieți, însă a fost încununată în mod strălucit de impunerea ei în fața forțelor armate turcești și recunoașterea de către Marile Puteri din Europa acelui secol.

La data de 9 mai 1945, după un război secătuitor purtat împotriva valului armat nazist, Aliații au reușit să pună capăt celei mai crâncene conflagrații din istoria continentului european, care a provocat dispariția a 3% din întreaga populație mondială de la acea vreme. Europa a fost împărțită atunci, neoficial, în sfere de influență, care au creat, pe lângă alte efecte ale războiului, și ruinarea economică a celor mai multe dintre statele europene. România a avut forțe armate în ambele tabere, fiind privită, pe de-o parte, ca pradă de război, iar pe de altă parte ca stat dușman învins, lucru ce i-a adus imense pierderi.

La 9 Mai 1950, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman, propunea un plan de colaborare economică între Franța și Germania, pentru a pune capăt vechii rivalități dintre cele două state, printr-o declarație istorică, care a motivat, în anul 1985, alegerea zilei de 9 Mai ca fiind Ziua Europei. Astfel, Declarația Schuman a stat la baza planului complex de construcție a Europei unite, la care a aderat și țara noastră, în 1 ianuarie 2007.

Pe continentul european, ziua de 9 Mai este o zi dedicată păcii și unității de interese, în timp ce, în țara noastră, această zi mai îmbracă și conotațiile unor adânci frământări menite afirmării democrației și drepturilor cetățenilor. Înainte de a ne însuși sloganul potrivit căruia „Europa este casa noastră", noi, românii, vom spune mereu că România a fost, este și va fi mereu casa noastră părintească, locul pentru care s-au jertfit nenumărați eroi cunoscuți sau mai puțin cunoscuți, și căruia îi suntem datori să-i arătăm respectăm și să-i apărăm interesele, înaintea oricăror alte interese.

Lasă un comentariu