Ion Vlasiu, evocat la Bistra Mureșului, în cadrul unui eveniment cultural de excepție

Distribuie pe:

Aducerea în actualitate a unei ilustre personalități din viața culturii române ne aduce un sincer sentiment de emoție, dar și o bucurie deplină. Numele marelui maestru Ion Vlasiu se înscrie, fără îndoială și pe bună dreptate, în galeria marilor oameni de cultură ai neamului nostru românesc pentru profundul profesionalism al domniei sale, precum și pentru seriozitatea pe care a arătat-o în tot ceea ce a întreprins dânsul. Numele lui va rămâne legat de marile realizări ale domniei sale pe tărâm cultural, realizări care sunt multe și importante. Personalitate reprezentativă, maestrul Ion Vlasiu se integrează și se impune în constelația culturii române ca un mare sculptor, pictor și scriitor.

În ziua de luni, 4 mai 2015, a avut loc la Bistra Mureșului, o frumoasă localitate de pe Valea Mureșului Superior, de pe malul drept al Mureșului, care duce cu el poveștile locului, și de la poalele semeților Călimani, care supraveghează văzduhurile, o manifestare culturală de o încărcătură emoțională, spirituală și intelectuală la cote maxime. În organizarea Primăriei comunei Deda, a Școlii Gimnaziale Bistra Mureșului, a Bibliotecii Municipale „Petru Maior" Reghin și a Centrului Cultural Catehetic „Sf.M.Mc. Pantelimon" Bistra Mureșului, a avut loc prima ediție a Simpozionului Național „Întâlniri la Bistra Mureșului. În amintirea lui Ion Vlasiu", invitat de onoare al acestui eveniment fiind doamna cercetător dr. Ioana Vlasiu, fiica maestrului Ion Vlasiu. Amfitrionii acestui eveniment cultural au fost prof. drd. Silvia Andone, director adjunct al Liceului Tehnologic „Vasile Netea" Deda - Structura Școala Gimnazială Bistra Mureșului, și preotul Sergiu Andone, harnicul și energicul paroh din Bistra Mureșului. La eveniment au luat parte oameni din diferite categorii sociale: profesori, preoți, artiști plastici, profesori universitari, directori de școli, directori de instituții de cultură, elevi etc.

Evenimentul a debutat la ora 12, la biserica cu hramul „Tuturor Sfinților" din Bistra Mureșului, „Catedrala Văii Mureșului", cum foarte frumos o denumea cu ani în urmă cel vrednic de cinstire și pioasă aducere aminte Patriarh Teoctist, cu slujba parastasului săvârșit în memoria omului de cultură Ion Vlasiu. Înălțătoarea rânduială liturgică a fost oficiată de un ales sobor de preoți format din: preot Vasile Chiorean din Reghin-Iernuțeni (cel dintâi cleric din această parte de țară care a primit cea mai înaltă distincție preoțească „crucea patriarhală" direct din mâna unui Patriarh - Teoctist), preot dr. Claudiu-Dorin Chiorean din Reghin-Iernuțeni, inspector școlar la disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Mureș, preot Daniel Ciolocoiu din Reghin, preot Ionuț Cadar din Filea și preotul paroh din Bistra Mureșului, Sergiu Andone, care în cuvântul sfinției sale s-a referit elogios la personalitatea maestrului Ion Vlasiu, pe care îl vede ca pe un om deosebit, care a făcut cinste acestor meleaguri.

A urmat vizitarea casei memoriale a maestrului Ion Vlasiu, situată într-un cadru mirific și binecuvântat. Urcând spre casa maestrului, am avut impresia că urcăm spre cer, că pășim într-o altă lume mai bună, mai curată, mai sfântă, mai înălțătoare. Cu toate că nu s-a născut aici, maestrul Ion Vlasiu și-a legat, pentru o lungă perioadă de timp, destinele sale de cele ale acestor locuri, cu oamenii frumoși ai locului, în conștiința cărora el este mereu o prezență vie. Ne-am bucurat de roua ierbii, care odinioară mângâia gleznele maestrului, am respirat aerul care altă dată umplea plămânii artistului care a lăsat în urma sa o operă monumentală.

În clădirea modernă și bine aranjată a Școlii Gimnaziale din Bistra Mureșului a avut loc evocarea omului de cultură Ion Vlasiu. După cuvintele de introducere, rostite de moderatorul acestui eveniment, prof.drd. Silvia Andone, a urmat alocuțiunea rostită de doamna Lucreția Cadar, atât de harnicul primar al comunei Deda, care necontenit, fără a cunoaște oboseala, din zi și până în noapte, aleargă pentru propășirea destinelor comunității pe care o conduce cu atâta sârg și devotament, îi urăm totodată mult succes și pe viitor. Doamna Lucreția Cadar s-a referit la frumusețea Văii Mureșului, la importanța oamenilor de cultură prezenți cu această ocazie la Bistra Mureșului, la omul de cultură sărbătorit, la promovarea culturii din comuna Deda, vorbind totodată și despre noi proiecte. În alocuțiunea sa, doamna Sorina Bloj, directorul Bibliotecii Municipale „Petru Maior" din Reghin, după ce a recitat din lirica lui Ion Vlasiu și a evocat personalitatea acestuia, a propus organizarea unei astfel de evocări a maestrului și la Reghin.

Au urmat apoi comunicările științifice. Conf.univ.dr. Mircea Breaz, de la Universitatea „Babeș-Bolyai" Cluj-Napoca, a rostit comunicarea cu titlul: Ion Vlasiu, „copilul fermecat" al literaturii române. Prof.dr. Valentin Marica, „vocea de aur a radioului românesc", a rostit comunicarea intitulată: Ion Vlasiu - Cartea de toate zilele sau artistul plastic și scriitorul fără limite, referindu-se totodată la multiplele valențe ale personalității lui Ion Vlasiu, a vorbit despre valoarea omului și operei artistului care permanent se raportează la valori. Lect.univ.dr. Eugeniu Nistor, de la Universitatea „Petru Maior" din Târgu Mureș și directorul editurii „Ardealul" din Târgu-Mureș, a prezentat comunicarea: Întâlniri cu Ion Vlasiu, în care a evocat momente memorabile petrecute alături de maestru și alte personalități. Doamna prof.ing. Adela Ciulea, directorul Liceului Tehnologic „Ion Vlasiu" din Târgu-Mureș, a susținut comunicarea: Ion Vlasiu - patronimul școlii noastre, prezentând activități ale liceului legate de Ion Vlasiu. Prof.dr. Florin Bengean a prezentat comunicarea cu tema: Ion Vlasiu - personalitate marcantă a culturii române. Președintele Asociației Artiștilor Plastici Mureș, prof. Ilarie Gh. Opriș, a prezentat materialul intitulat: Ion Vlasiu - 1990 (interviuri filmate), iar domnul prof. Viaceslav Istrati, președintele Filialei Reghin a Asociației Pro Basarabia și Bucovina, a susținut comunicarea: Dezvoltarea relațiilor de frățietate între românii de dincoace și de dincolo de Prut. Elevii Raul Cimpoieș, Ana Maria Cordoș, Bianca Orga, de la Liceul Tehnologic „Ion Vlasiu" din Târgu-Mureș, au recitat din creația poetică a lui Ion Vlasiu.

În cuvântul domniei sale, doamna Ioana Vlasiu, care pe lângă faptul că este fiica lui Ion Vlasiu este și nepoata marelui cărturar Ioan Lupaș, s-a referit la omul Ion Vlasiu ca tată. Dacă toți ceilalți au evocat opera maestrului, distinsa fiică a acestuia a făcut un exercițiu de aducere în atenție a chipului luminos al tatălui său, al părintelui său iubitor. Câteva considerații apreciative a rostit și doamna Valeria Duicu.

În încheiere, doamna preoteasă prof.drd. Silvia Andone a mulțumit respectuos tuturor celor care au contribuit la reușita acestui eveniment de înaltă ținută din toate punctele de vedere. Este un început bun, un drum nou care sperăm să continue pe aceeași linie a succesului.

Chipul și vasta operă a maestrului Ion Vlasiu fac parte din acele figuri și momente din istoria poporului român care sunt mereu actuale și ale căror mesaje sunt permanente în conștiința tuturor generațiilor. Ion Vlasiu lasă o puternică dâră de lumină în viața poporului român. Felul cum a slujit el valorile românești, activitatea lui multilaterală și consecventă pe această linie, pilda vieții lui, toate acestea constituie o pildă vie pentru toate timpurile.

 

Lasă un comentariu