Inițiative legislative 27 martie - Ziua Națională a Unirii Basarabiei cu România

Distribuie pe:

Un proiect de lege privind instituirea zilei de 27 martie drept Zi Națională a Unirii Basarabiei cu România este supus dezbaterii forului legislativ, la inițiativa deputatului independent Eugen Tomac, în opinia căruia acesta ar fi un minim act de recunoștință pe care statul român l-ar putea înfăptui în memoria celor care au luptat și s-au sacrificat pentru întregirea granițelor naționale, idealul dintotdeauna al românilor.

La 27 martie 1918, după 106 ani de ocupație țaristă, Basarabia a revenit în hotarele sale firești, fiind prima provincie românească ce s-a unit cu România. „Revenirea acasă" a Basarabiei - se arată în expunerea de motive prin care deputatul își susține proiectul legislativ - a favorizat procesul lărgirii granițelor României: în noiembrie 1918, Congresul General al Bucovinei a hotărât unirea cu România, iar în același an, la 1 Decembrie, Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a consfințit unirea Transilvaniei cu țara - mamă și înfăptuirea României Mari. Perioada de dezvoltare accelerată pe toate planurile a României, recunoscută drept epoca de aur a istoriei românești, nu a durat decât 22 de ani. „În urma pactului Ribbentrop - Molotov, semnat de doi tirani, Hitler și Stalin, la 23 august 1939, și a ultimatumului sovietic din iunie 1940, Basarabia a fost din nou ocupată, împreună cu Nordul Bucovinei și ținutul Herța. Membrii Sfatului țării, care au avut cea mai importantă contribuție la dezvoltarea economiei, a învățământului și a culturii românești din Basarabia, au fost considerați cei mai periculoși inamici. Mulți dintre ei, care nu au apucat să se refugieze în România, au fost deportați și omorâți de NKVD-ul sovietic", se arată în documentul citat.

„Este obligația noastră, a celor care astăzi răspundem în fața românilor, de a demonstra că prețuim valorile românești de veacuri și pe cei care ni le-au lăsat moștenire. Uitarea eroilor neamului românesc, uitarea istoriei este totuna cu trădarea", conchide Eugen Tomac.

Potrivit inițiativei legislative, în data de 27 martie, Ziua Națională a Unirii Basarabiei cu România, va fi arborat drapelul României, iar autoritățile publice locale și centrale, organizațiile neguvernamentale, muzeele, reprezentanțele României în străinătate vor putea organiza evenimente și manifestări publice și cultural - științifice dedicate acestei sărbători. De asemenea, Societatea Română de Radiodifuziune, Societatea Română de Televiziune și Agenția Națională de Presă AGERPRESS, în calitate de servicii publice, vor include în programele lor emisiuni sau materiale culturale pe această temă.

Proiectul de lege a fost depus la Parlament în ziua de 27 martie 2015, când s-au împlinit 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, inițiatorul declarând că a ales anume această zi deoarece „este una dintre cele mai importante sărbători ale poporului român de pe ambele maluri ale Prutului".

Lasă un comentariu