COMEMORAREA VICTIMELOR COMUNISMULUI

Distribuie pe:

Ca în fiecare primăvara, în luna lui Florar, Asociația Foștilor Deținuți Politici, Filiala Târgu-Mureș, organizează comemorarea victimelor comunismului.

În acest an, miercuri, 6 mai 2015, la monumentul situat în „Parcul Luptătorilor Anticomuniști" din Târgu-Mureș, pe care se poate citi: „Monumentul foștilor deținuți politici, deportați în URSS și victimelor condamnați; comunismul reprezintă regim nelegitim, ne-a întemnițat și ucis pe cei mai buni dintre noi, călcând în picioare legile umane și divine."

Comemorarea a fost săvârșită, printr-o slujbă de pomenire în limba română, de către protopopul greco-catolic Alexandru Lobonțiu și preotul paroh Flaviu Miheț care, după cuvântul rostit, a citit poezia intitulată „Lanțuri", scrisă în închisoare de către preotul greco-catolic Ion Ploscaru, devenit mai târziu Episcop de Lugoj, iar în limba maghiară a ținut slujba de pomenire și a rostit un cuvânt despre suferințele foștilor deținuți politici preotul reformat dr. Bustya Dezsõ.

În încheiere, profesorul Nistor Man, președintele AFDP, Filiala Târgu-Mureș, a evocat, în cuvinte alese, drama celor care au avut de suferit sub tutela comunismului, pentru ca astăzi să ne exprimăm liber și să nu uităm momentele grele când intelectualitatea noastră a fost întemnițată pentru că a fost împotriva legilor strâmbe. „Cei pe care îi cinstim astăzi au fost pentru vremea aceea generația demnității, generația sacrificiilor, generația dragostei de țară. Acest monument reprezintă, în același timp, și suferințele fără de capăt care au fost."

Lasă un comentariu