Unii-s de stânga, alții-s de dreapta, ori de centru-dreapta, iar… UDMR „înclină" spre… șantajul ca doctrină!

Distribuie pe:

A vorbi despre doctrină, când nu o ai (de UDMR este vorba) înseamnă nu doar o șmecherie, ci și o lipsă de… modestie. Și, totuși, fostul președinte al UDMR, Marko Bela (actualul lider al senatorilor UDMR) - care numai de „modestie" nu poate fi acuzat, și-a dat cu părerea despre așa-zisele „doctrine" ale partidelor. Cândva, Marko Bela declara că „la noi, în politică, se întâmplă multe bizarerii." „Văd - spunea Bela - că nu se mai ține cont de doctrină sau de apartenența la o familie europeană." Și mai spunea el că nu înțelege cum un partid de dreapta, așa cum este PDL, ar putea vota o moțiune de cenzură, inițiată de PSD, un partid de stânga, care critică programul de guvernare de dreapta pe care-l practica la acea dată fostul Guvern Tăriceanu? Ca urmare, zicea, pe atunci, Marko Bela: „UDMR nu va vota niciodată o moțiune de cenzură împotriva guvernului din care face parte." Firește, avea, într-un fel, dreptate: „Nimeni nu-și taie, singur, craca de sub picioare: nu se scoală de la masa bogaților, de bună voie și nesilit de nimeni."

Cât despre așa-zisa „doctrină", de care ar trebui să țină seama un partid, Marko Bela „uita" (ori se făcea!) un lucru: de aproape 25 de ani, UDMR nu a ținut seama de nicio doctrină și s-a aliat, dacă interesele i-au cerut-o, cu oricine s-a aflat, vremelnic, la guvernare: indiferent că respectivele partide erau de stânga, de dreapta, de centru-dreapta sau, cum este UDMR, fără nicio doctrină! Căci, la noi, nu contează doctrina - care nici nu există, decât doar… declarativ -, ci doar profitul puterii, prin guvernare. Ultimele anchete ale procurorilor DNA confirmă acest adevăr. Or, în cazul UDMR, singura doctrină (dacă poate fi numită astfel!) a fost și este șantajul. Prin șantaj, condiționări, exclusiv autonomiste, liderii UDMR au obținut - profitând de iresponsabilitatea politicienilor români - avantaje la care nici nu s-au așteptat. Doar nu spunea același Marko Bela că „politicienii români sunt proști"? Da, pentru că prost nu e cine cere, prost e cine dă!

Recent, la o emisiune televizată, întrebați „ce și-ar dori să se schimbe în politica românească?", un comentator politic spunea: „Mi-aș dori ca politica românească să iasă, definitiv, de sub șantajul UDMR!", iar un alt analist clama: „Prin condiționările sale, UDMR se pregătește să iasă dintr-o coaliție, pentru a intra într-o viitoare coaliție"! adică să facă ceea ce au făcut dintotdeauna.

Lasă un comentariu