SĂRBĂTORIREA ZILEI EUROPEI, LA LUDUȘ

Distribuie pe:

Comunitatea ludușeană a sărbătorit ziua de 9 mai 2015, în prezența ministrului Apărării Naționale, domnul Mircea Dușa, a deputaților Vasile Gliga și Florin Urcan, a prefectului județului Mureș, dr. Lucian Goga, a vicepreședintelui Consiliului Județean Mureș, Ovidiu Dancu. Domnul ministru Mircea Dușa a fost însoțit de generalul dr. Ioan Manci, comandantul Diviziei IV Gemina, din Cluj-Napoca, colonelul Mircea Dan Șuta, comandant al Garnizoanei Târgu-Mureș și al Brigăzii 6 Operații Speciale ,,Mihai Viteazul'', de colonelul Ispas Todea, comandantul Centrului Militar Mureș, de demnitari din Ministerul Apărării Naționale și de numeroși ziariști din presa militară. Ministerul Afacerilor Interne a fost reprezentat de colonelul Sorin Aurelian Petra, șeful Inspectoratului de Jandarmi Județean Mureș, și de colonelul Iulius Cenan, șeful Grupării Mobile de Jandarmi Mureș. Asociațiile Naționale a Veteranilor de Război și a Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere au fost reprezentate de domnii general maior în rezervă Gheorghe Popa, colonelul în rezervă Sever Popovici, de colonei în rezervă din Târgu-Mureș și Luduș. Numeroșii ludușeni participanți la eveniment au fost impresionați de numeroasa componență a Gărzii de Onoare, alcătuită din militari ai Garnizoanelor din Cluj-Napoca, Târgu-Mureș, Bistrița și Dej, grupați sub trei drapele de luptă, precum și de Fanfara militară, dirijată de domnul Mircea Curtean, de la Divizia a IV-a Gemina, din Cluj-Napoca.

Manifestarea cultural patriotică de la Luduș a început pe Bulevardul 1 Decembrie 1918 cu prezentarea Gărzii de Onoare, cu onorul militar dat ministrului Apărării Naționale Mircea Dușa, cu salutul celor trei drapele de luptă și a Gărzii de Onoare, cu prezentarea oficialităților locale, primarul Cristian Moldovan, alți membrii ai executivului primăriei, consilieri locali, șefi ai principalelor instituții și organizații civice din oraș.

La Monumentul Ostașului Român au fost intonate Imnul de Stat al României și Imnul Europei, părintele protopop Lucian Voșloban, împreună cu preoții ortodocși Mihail Cercel, Viorel Ormenișan și Constantin Savu au oficiat serviciul divin de pomenire a eroilor români care își odihnesc sufletele în veșnicia Împărăției lui Dumnezeu. În cadrul unui ceremonial emoționant, domnul ministru Mircea Dușa a acordat locotenent colonelului în retragere Tănase Fanea și sergentului major în retragere Iacob Baghiu, ambii veterani de război și în vârstă de peste 90 de ani, Diploma jubiliară ,,70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial'' și Insigna de Onoare a Ministerului Apărării Naționale, iar domnul primar Cristian Moldovan și domnul colonel (r) Sever Popovici au înmânat Diplome jubiliare ,,Anul 2015, anul veteranilor de război din România'' și câte un plic cu o anumită sumă de bani, unui număr de cinci veterani de război și 48 de doamne văduve de veterani de război.

Despre importanța triplei sărbători de la 9 mai, cu precădere a Zilei Europei, au vorbit domnii Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș, Dr. Lucian Goga, prefectul județului Mureș, și ministrul Mircea Dușa, îndelung aplaudați de întreaga asistență. La fel de aplaudat a fost și ludușeanul Marian Balea, care a recitat artistic și cu patos ,,Cântec pentru tata'', din repertoriul îndrăgitului interpret de muzică populară Nicolae Sabău.

În semn de pioasă recunoștință față de eroii români, la Monumentul Ostașului Român au fost depuse coroane cu flori în culorile drapelului național românesc, din partea Parlamentului României, a Ministerului Apărării Naționale, a Instituției Prefectului - Județul Mureș, a Consiliului Județean Mureș, precum și de delegații reprezentând Primăria orașului Luduș, structurile locale ale Ministerului Afacerilor Interne (poliție, jandarmerie, parchet și serviciul voluntar de urgență), subfilialele din Luduș ale Asociațiilor Naționale a Veteranilor de Război și a Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, instituțiile de învățământ din oraș, Judecătoria Luduș, Spitalul orășenesc ,,Dr. Valer Russu'', Fabrica de Zahăr Luduș, Aquaserv Luduș, organizațiile locale ale PSD, PNL, UDMR, UNPR și PC.

Viguroasa defilare a Gărzii de Onoare și excelentul spectacol al Fanfarei Diviziei a IV-a Gemina au încheiat sărbătoarea de la Luduș din ziua de 9 mai 2015.

Lasă un comentariu