CALITĂȚILE ȘI VICIILE UMANE DIN PERSPECTIVA VIEȚII COTIDIENE (X)

Distribuie pe:

Aceste reflecții legate de calitățile și viciile umane le-am selectat din peste 300 de cărți celebre din marea literatură clasică universală.

FRUMUSEȚEA

Marile desfătări ale multor înțelepți iubitori de frumos provin din contemplarea operelor frumoase și celebre. Frumusețea mentală și sufletească e mai presus decât orice frumusețe corporală. Frumusețea fizică este un bun fragil; cu cât sporesc anii, cu atât scade și ea se micșorează pe măsură ce înaintează în timp.

Femeile în general sunt frumoase, dar o femeie este frumoasă pentru acela care o iubește.

GELOZIA

Gelozia se naște întotdeauna odată cu dragostea, dar nu moare odată cu ea, cauzându-i celui gelos multă suferință și prostie în viață. Gelosul este de plâns și viața lui trece căutând un secret, a cărui descoperire îi distruge fericirea, uneori îi ia viața.

GENEROZITATEA

Pentru cei generoși, pământul întreg e familia lor, dar pentru cei cu minte puțină, apare fenomenul: aceasta-i ruda mea sau acesta este un străin.

GENIUL

De cum se naște, fiecare om e însoțit de un geniu bun care îl călăuzește în viață. Un învățat e acela care a învățat mult; un geniu e acela de la care omenirea învață ceea ce el nu a învățat de la nimeni. Oriunde e geniu acolo-i și mândrie, dar care geniu poate exista fără un grăunte de nebunie?

GÂNDIREA

Gândirea este cea mai înaltă însușire, iar înțelepciunea constă în a spune adevărul și a ne purta în conformitate cu natura, ascultând-o. După cum e îndeletnicirea fiecăruia, tot astfel e și felul său de a gândi. Totdeauna omul altfel gândește despre sine și altfel gândește despre altul. Iar cine se gândește la prea multe lucruri, nu ajunge niciodată la vreo concluzie.

Politețea spiritului constă în a gândi lucruri oneste și delicate.

HOTĂRÂREA

Nu e de ajuns să hotărâm ce trebuie să facem sau să nu facem, mai trebuie să și rămânem la ceea ce am hotărât. După o hotărâre pripită urmează și o mare căință. Pe omul drept, cinstit și tenace în principiile sale nu îl clintește din hotărârea sa fermă nici înverșunarea cetățenilor care îi poruncesc să săvârșească lucruri nedrepte, nici porunca amenințătoare a tiranului.

Lasă un comentariu