Când Băsescu era „la butoane", Justiția era apreciată (elogiată, chiar), acum - cu el, ieșit la… pensie - este criticată!

Distribuie pe:

Am spus-o și cu alt prilej: independența Justiției este apreciată de politicieni, în general, dar criticată, dacă e „în joc" persoana lor. Argumente, în acest sens, ne oferă chiar fostul președinte Traian Băsescu, care - în perioada mandatului său - lăuda, ori de câte ori avea ocazia, activitatea din Justiție, iar acum - când nu se mai află „la butoane" - o critică. Desigur, nu în ansamblul ei… Motivul nu-l cunoaștem, ci doar îl presupunem.

Fapt este că și ultimele evenimente (cu arestări și, în unele cazuri, cu condamnări) ne-au demonstrat, dacă mai era cazul, că, dacă se află în situația de a-și apăra partea, politicienii penali își schimbă opiniile (față de Justiție) în raport de deciziile (deliberările) judecătorilor.

E „independentă", dacă sunt achitați, și „face poliție politică", dacă sunt condamnați! Ultimele „exemple"? Din multe altele, cazurile Vosganian și Elena Udrea. Senatorul Vosganian a plâns numai pentru că s-a cerut o începere a urmăririi penale. Ceea ce, să recunoaștem, nu a făcut Elena Udrea (susținută, ulterior de Traian Băsescu!), care nu a „lăcrimat" nici măcar în cătușe, în drum spre arest (în prezent, plasată în arest la domiciliu)!

Ce a urmat este acum de domeniul trecutului. Impresionați de lacrimile și teatrul jucat de liberalul Vosganian (între timp, a demisionat din PNL!), senatorii PSD și PNL și-au dat mâna și l-au scăpat de urmărirea penală. Dar parcă udemeristul Borbély László (și alții ca el) nu a „scăpat" de Justiție în același mod?!

Că politicienii (fie ei și din eșalonul doi) critică Justiția, dacă e „în joc" persoana lor, o arată și maniera în care deputatul UDMR - Attila-Gabor Marko, nepotul senatorului UDMR Marko Bela, a „înțeles" să se supună chemărilor organelor judiciare. Frica de DNA l-a împins să caute protecția premierului ungar, Viktor Orban. „S-a apreciat - declara avocatul acestuia, Eugen Iordăchescu - că în ceea ce-l privește pe domnul Marko Attila demersurile judiciare sunt de natură a provoca o puternică reacție de stat, că s-a încălcat dreptul de proprietate și dreptul la un proces echitabil și de aceea a decis să i se acorde protecție". Fără comentarii. De menționat că, într-un alt dosar, deputatul UDMR a fost condamnat, la sfârșitul anului trecut, la 3 ani cu suspendare pentru retrocedarea ilegală a unui imobil.

Concluzia privind atitudinea politicienilor (a unora, evident) față de independența Justiției? A formulat-o, ironic, un comentator, spunând: „Rămâne valabilă comparația (mai populară) legii cu o barieră în fața căreia se opresc boii, pe sub care trec cățeii, și peste care sar dulăii". Într-un cuvânt, că vechea mentalitate (scapă cine poate!) stăpânește, încă, Parlamentul României. Din păcate…

Notă: Bineînțeles, politicienii se raportează la Justiție și în raport de partidele din care fac parte: dacă le sunt adversari, cer aplicarea legii, dacă nu, clemența acesteia. Bunăoară, caz recent, PSD îi solicită Alinei Gorghiu, co-președintele PNL, să îl suspende din toate funcțiile politice pe președintele Consiliului Județean Iași, Cristian Adomniței. De ce? „Întrucât - anunța purtătorul de cuvânt al social-democraților, Gabriela Podașcă: având în vedere punerea în mișcare a acțiunii penale a DNA împotriva lui Cristian Adomniței și cercetarea acestuia sub control judiciar, PSD îi solicită Alinei Gorghiu (…) să îl suspende pe Adomniței din toate funcțiile politice deținute… Ar fi un gest de minimă decență", a spus Podașcă. Vorba aceea: cu asemenea atitudini față de Justiție, încă, scapă cine poate! 

Lasă un comentariu