NICOLAE TITULESCU

Distribuie pe:

Fiind prezent la Bruxelles în săptămâna premergătoare zilei Europei, în cadrul unui schimb de experiență organizat de Ministerul Muncii și Confederația Sindicală Națională Meridian, acțiune desfășurată în cadrul Consiliului Economic și Social European, această ocazie ne-a permis să vizităm impresionantele construcții în care își desfășoară activitatea cele șapte instituții ale Uniunii Europene.

Aici am descoperit o galerie cu busturile marilor înaintași, promotori ai Ligii Națiunilor și Uniunii Europene.

La loc de cinste găsim bustul marelui om politic român Nicolae Titulescu (1882 -1941), personalitate de prim-rang, recunoscut și apreciat pentru militantismul său în perioada interbelică, pentru pace, respectarea tratatelor internaționale încheiate după primul război mondial.

Din 1921 a fost delegatul permanent al României la Liga Națiunilor Unite de la Geneva. Fost ministru de finanțe și de mai multe ori ministru al afacerilor străine impresionează prin pozițiile sale politice.

Adept al colaborării internaționale și opozant al politicilor pronaziste, ajunge să fie îndepărtat din toate funcțiile publice de către regele Carol al II-lea și obligat la un exil până la moarte, fapt petrecut la Cannes la 17 martie 1941, rămășițele sale fiind reînhumate în 1992 în curtea Bisericii Sfântul Nicolae din Brașov.

Nicolae Titulescu este cel care, în vara anului 1918, spunea: România nu poate fi întreagă fără Ardeal. Ardealul e leagănul care i-a ocrotit copilăria, e școala care i-a făurit neamul, e farmecul care i-a susținut viața. Ardealul nu e numai inima României politice, priviți harta, Ardealul e inima României geografice.

La Bruxelles, numeroși străini se pozează lângă bustul marelui român, iar pentru noi, românii, reprezintă o obligație să ne cunoaștem istoria și să ne respectăm marile valori.

Lasă un comentariu