Scriitorul Nicolae Băciuț, invitat la Liceul Tehnologic „Traian Vuia" Târgu-Mureș

Distribuie pe:

În cadrul „Zilelor Școlii", elevii Liceului Tehnologic „Traian Vuia" din Târgu-Mureș au avut prilejul să-l asculte și să stea de vorbă cu scriitorul Nicolae Băciuț, cel care a răspuns cu solicitudine invitației făcute de d-na profesoară de Limba și literatura română, Simona Grif, organizatorul entuziast al manifestării.

După o prezentare a biografiei literare a acestuia, făcută de către subsemnatul, Nicolae Băciuț a acaparat audiența prin dezinvoltura vorbirii, prin frumusețea frazelor exprimate, prin noutatea unor informații și prin lucrurile interesante și de bun simț etic și estetic pe care le-a spus. În fața câtorva zeci de elevi, invitatul a făcut o adevărată pledoarie pentru carte, pentru citit, pentru valorile perene ale literaturii noastre, pentru frumos. Din multitudinea de idei, redau câteva: „Mă număr printre scriitorii care se simt bine printre tineri, printre elevi"; „Dacă nu se cultivă acum gustul pentru frumos, mai apoi s-ar putea să fie prea târziu"; „Sloganul meu este: Citiți în fiecare zi 30 de pagini. Câștigul va fi mare"; „Un popor are nevoie de învățământ, sănătate, cultură. Altfel devine o populație"; „Dacă literatură nu e, nimic nu e"; „Noi nu suntem ceea ce mâncăm, ci suntem ceea ce citim"; „Citiți, citiți, citiți!" etc.

A vorbit și despre Eminescu și Nichita Stănescu. Nicolae Băciuț a redat elevilor și fragmente de dialog purtate de el cu „poetul necuvintelor". (La întrebarea pusă, în 1979, lui Nichita Stănescu, referitor la felul cum vede acesta viitorul poeziei românești, răspunsul primit a fost unul pe măsură: „Întoarcerea la Eminescu!"). Acesta a găsit, fericit, și spațiul comun al celor doi mari poeți români, inclusiv în latura influenței ...reciproce. Paradoxal, și Nichita Stănescu l-a influențat pe Eminescu și nu numai invers", citându-l pe regretatul actor Eusebiu Ștefănescu: " Când l-ai citit pe Nichita Stănescu nu mai poți să-l citești pe Eminescu ca până atunci".

Revenind la poetul național, Nicolae Băciuț a folosit îndemnul lui Nichita: „Să ne-împritenim cu Eminescu, sărutându-i versul, iar nu slăvindu-l de neînțeles". Ca să continuie despe Eminescu, ,„citindu-l mai mult și citându-l mai puțin".

Momentul de recitare a fost unul inspirat, Nicolae Băciuț trecând auditoriul prin fascinația poeziei lui Eminescu („Kamadeva"), Nichita Stănescu („De dragoste" , „Hemografie"), Alexandru A. Philippide („M-atârn de tine, poezie" ), Romulus Guga („Gravură"), Grigore Vieru („Nu am, moarte, cu tine nimic", „În limba ta", „De-acum"), Radu Gyr („Iisus în celulă"), Nicolae Băciuț („Închinare") etc.

A fost o întâlnire de zile mari, cu un invitat de calibru, dornic de deversare a preaplinului său de frumos literar și cu gazde dornice de receptare a acestui frumos literar.

Mai trebuie menționat faptul că la începutul întâlnirii s-a desfășurat și un mic concurs de cultură literară, între echipaje, sub genericul „Poezia noastră... cea de toate zilelele", care și-a desemnat câștigătorii: Premiul I: Bîrsan Casandra și Pop Alexandra, clasa a X-a E; Premiul II: Lăzăruțu Andreea și Sărăcuțiu Gabriela, clasa a XI-a E; Premiul III: Târnovean Ioana și Mătieș Corina, clasa a XI-a E. Câștigătorilor le-au fost oferite premii și diplome.

La manifestare a participat și dl prof. ing. Vasile Moldovan, directorul școlii, și, de asemenea, d-na prof. Simona Oltean.

Lasă un comentariu