Combaterea „Bășicării frunzelor la piersic"

Distribuie pe:

Cititorii, posesori de o mini-livadă în grădina de lângă casă, nemulțumiți de faptul că dr. ing. Mihai Tomșa nu mai este invitat la emisiunea „Părerea ta", de la Radio Târgu-Mureș, ne-au solicitat informații despre tratamentele fitosanitare pentru combaterea „Bășicării frunzelor la piersic."

Am apelat la dr. ing. Mihai Tomșa, iar domnia sa ne-a relatat cu amabilitate următoarele: „Bășicarea frunzelor la piersic (Tafrina deformans) este o boală produsă de o ciupercă, la piersic, nectarin, cais) care își lasă sporii în muguri primăvara devreme, imediat după desfacerea mugurilor. Pentru o combatere reușită se recomandă tratament cu zeamă bordeleză, în concentrație de 2-3 la sută, toamna, când 60-70 din frunze au căzut.

Primăvara, înainte de înflorit, se face din nou un tratament cu zeamă bordeleză -1 la sută. Pe vegetație se fac tratamente cu Bravo - 0,2 la sută sau unul din produsele Merpan - 0,15 la sută; Folpan - 0,15 la sută; Sylit - 0,1 la sută, acestea sunt produse de contact, care trebuie să fie combinate cu Sistane-0, 1 la sută.

Cel mai eficace tratament îl reprezintă adunarea frunzelor toamna și arderea lor."

Lasă un comentariu