FRUCTOZA DIN SUCURILE DE FRUCTE NE AMPLIFICĂ FOAMEA

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea Carolina de Sud, citați de descopera.ro, susțin că băuturile răcoritoare care conțin fructoză deter-mină amplificarea senzației de foame.

„În cadrul studiului nostru, am dorit să cercetăm efectele pe care mai multe tipuri de zahăr le au asupra metabolismului uman. Astfel, am constatat că oamenii au tendința de a consuma alimente cu conținuturi calorice ridicate, după ce au ingerat în prealabil fructoză.

Pentru experimentul nostru, am creat două grupuri de voluntari. Cei din primul grup au băut lichide bogate în glucoză, iar cei din al doilea, lichide bogate în fructoză. Apoi, participanții trebuiau să facă o alegere: fie să primească mâncare, fie să primească o sumă de bani, după o lună.

Participanții care au băut fructoză, o substanță conținută mai ales de fructe și băuturi răcoritoare din fructe, au resimțit foamea mai intens în comparație cu voluntarii care au băut glucoză (substanță conținută în alimentele cu un conținut caloric ridicat) și au ales într-un procent covârșitor să primească mâncare. Adică, în cazul lor, fructoza a activat zonele din creier responsabile cu dorința de a mânca diverse alimente.

Fructoza și glucoza au același număr de calorii și sunt prezente în zahăr, însă ele sunt metabolizate în feluri diferite. Glucoza este o sursă de energie pentru organism și creier, alcătuind principalul tip de zahăr care circulă în sânge. În schimb, fructoza, metabolizată de ficat, circulă foarte puțin prin fluxul sangvin. Fructoza nu stimulează hormonii precum insulina, care trimite semnale de sațietate spre creier", explică oamenii de știință americani.

Printre fructele bogate în zahăr (fructoză), sunt amintite portocalele, bananele, mandarinele, kiwi și toate fructele uscate, iar printre fructele cu un conținut redus de fructoză se regăsesc merele, caisele, afinele, cireșele, prunele și ananasul.

Lasă un comentariu