Vine barza… la berzele din Dumbrăvioara!

Distribuie pe:

Cu voi vin florile-n câmpie

Și nopțile cu poezie

Și vânturi line, calde ploi

Și veselie.

Voi toate le luați cu voi

Și iar le-aduceți înapoi!

George Coșbuc - Vestitorii primăverii

De la mii de kilometri, din Africa de Sud, 12-13 familii de berze se întorc, în fiecare primăvară, „acasă", la Dumbrăvioara. Lumea le așteaptă cu drag pe locatarele celor 14 cuiburi de pe stâlpii de electricitate, iar ele își ocupă, an de an, locuințele doar temporar părăsite. Frumoasele înaripate îmbogățesc și animă peisajul și, toată vara, coșurile speciale amenajate de localnici freamătă de agitație, se ivesc noi membri de familie, e un du-te vino continuu, se procură hrană, se țin „ședințe", se predau… lecții de zbor, dar și lecții de viață, la care noi, oamenii, poate că ar trebui să luăm aminte.

Și în acest an, „activitatea" dintr-un cuib de barză albă de la Dumbrăvioara poate fi urmărită într-un format HD, 24 de ore din 24, datorită unei camere web ce a fost montată de Grupul Milvus din cadrul Asociației pentru Protecția Păsărilor și a Naturii. (http://milvus.ro/en/category/live-webcam).

Vestea cea mare este că, în aceste zile, se așteaptă venirea pe lume a puiului de barză din cuibul monitorizat. Primul ou a apărut în cuib la data de 15 aprilie, perioada clocitului fiind de 30 de zile. „La mijlocul lunii mai va putea fi văzută online eclozarea primului pui, un eveniment important pentru iubitorii berzelor", precizează reprezentanții Milvus.

Potrivit ultimului recensământ, în România sunt aproximativ 5.000 de perechi de berze, din care în județul Mureș - aproximativ 150, adică 3 la sută, ceea ce este destul de puțin.

 

Lasă un comentariu