Oamenii văd numai ce vor să vadă

Distribuie pe:

Un articol din „Gazeta Transilvaniei”, aprilie 1897, de unde se vede că oamenii doresc să vadă doar ceea ce vor, a fost publicat în timpul vieții astronomului Camille Flammarion (1842-1925). Renumitul astronom francez mergea într-o zi pe una din străzile Parisului, unde observă un om care invita trecătorii să poftească a se uita într-un telescop, unde puteau vedea Luna, pentru un preț aproape neînsemnat, de 5 centime.

Flammarion, din curiozitate, privi în instrument, dar, spre marea lui mirare, ce să vadă, era un tablou frumos ce reprezenta luna plină, cu toate că în timpul acela luna era numai un pătrar. Flammarion examină mai de-aproape aparatul acesta și văzu că e un simplu tub de metal, la capătul căruia era așezat un tablou transparent, ce arăta luna plină.

Învățatul francez întrebă pe omul cu fotografia cum de îndrăznește a înșela publicul în modul acesta nemaiauzit? Omul îi răspunse liniștit:

- Ei, domnul meu, altfel nu se mai poate. Oamenii din ziua de astăzi pretind să aibă ceva pe banii lor. Mai înainte am avut și eu un telescop adevărat, însă de când un om m-a bătut pentru că nu-i arăt luna întreagă, de atunci îl folosesc pe acesta. Mi se plătește bine, și oamenii sunt cu el deplin mulțumiți.

(Din volumul „Aștept să înflorească ruga mea”, apărut la Editura „NICO”)

Lasă un comentariu