Concursul Național de Creație Literară în Limba Rromani „Ștefan Fuli"

Distribuie pe:

În perioada 14-16 mai 2015, s-a desfășurat la Colegiul National „Ion Minulescu" din Slatina, ediția a IV-a a Concursului Național de Creație Literară în Limba Rromani „Ștefan Fuli", destinat elevilor din clasele a VII-a - a XII-a, organizat de Ministerul Educației și Cercetării Științifice, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Olt și instituția gazdă. Primele trei ediții s-au desfășurat la Brăila (2012), Târgu-Mureș (2013) și Craiova (2014).

Etapa națională a concursului a reunit 27 de elevi concurenți din 15 județe (Bacău, Brăila, Botoșani, Brașov, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Iași, Olt, Suceava, Timiș, Vrancea, Vaslui) și din București.

La festivitatea de deschidere a Concursului Național „Ștefan Fuli" au participat și inspector gen. adj. Steluța Dan, din partea IȘJ Olt, scriitorul târgumureșean Nicolae Băciuț - președinte de onoare al Concursului, prietenul, mentorul și editorul regretatului poet rrom, Ștefan Fuli, și președintele Comisiei Naționale de Evaluare, prof. univ. dr. Gheorghe Sarău - din partea Universității din București - Facultatea de limbi și literaturi străine, secția de limba și literatura rromani.

Proba scrisă de creație literară în limba rromani s-a desfășurat pe două secțiuni - lirică și proză -, la nivel gimnazial (10 concurenți) și liceal (17 concurenți).

Au fost acordate următoarele premii: premiul I, proză, Tiutiu Steluța Costelia, cls. a VIII-a, Școala Gimnazială Șuțești, Brăila, prof. coord. Corina Ceamă, premiul I, poezie, Stoica Mihaela, cls. a VII-a, Șc. Gimnazială M.Kogălniceanu Buzău, prof. coord. Koniaeva Georgiana, premiul II, poezie, Vaida Denisa Mihaela, cls. a X-a, Lic. „A Mureșanu" Brașov, prof. coord. Bechi Niculina Ancuța, premiul II poezie, Tiberiade Izabela, clasa a XII-a, Colegiul Național „Carol I", Craiova, prof. coord. Radu Mihai, Premiul III poezie, Drezaliu Alex-Constantin, cls. a VIII-a, Școala Gimnazială „Dumitru I. Ionescu" Calvini, Buzău, prof. coord. Marin Elena, premiul III, poezie, Cocoraș Loredana Andreea, cls. a X-a, Colegiul Național „Unirea" Brașov, prof. coord. Bechi Niculina Ancuța.

Mențiuni: poezie: Kulcsar Rozalia Magdalena, cls. a X-a, Lic. Teoretic „Mihail Sălescu" Predeal, prof. coord. Bechi Niculina Ancuța, poezie: Lupu Rosalinda Ana Maria, cls. a VII-a, Șc. Gimnazială „M. Kogălniceanu", Buzău, prof. coord. Koniaeva Georgiana, proză: Curt Florin Cristi, cls. a IX-a, Liceul Teoretic „T. Vianu", Giurgiu, prof. coord. Slate Steluța, poezie: Vaida Valentina, cls. a VIII-a, Școala Gimnazială Ormeniș, Brașov, prof. coord. Bechi Niculina Ancuța, poezie: Rădulescu Carlos Ioan, cls. a VIII-a, Șc. Gimnazială Nr.12 Lugoj, Timiș, prof. coord. Vodă Livia, proză: Feraru Fanta, cls. a XII-a, Colegiul Național „Gr. Ghica", Dorohoi, prof. coord. Scripcariu Petroni, proză: Bonica Alexandra, cls. a X-a, Grupul Școlar Agricol Tărtășești, prof. coord. Tache Lepădatu, de la Colegiul Economic Viilor București.

Festivitatea de înmânare a premiilor a avut loc la Colegiul Național „Ion Minulescu", câștigătorii fiind recompensați cu diplome și premii în obiecte oferite de UNICEF, Salvați copiii, Partida Romilor, Romani Criss ș.a.

Șapte dintre premiații de la Olimpiada Națională de Limba Rromani, desfășurată luna trecută la Herculane, cât și alți șase ocupanți ai locurilor fruntașe de la Concursul de Creație Literară în Limba Rromani „Ștefan Fuli" se vor constitui în Lotul național ce va fi pregătit săptămâna viitoare la Drobeta Turnu Severin, în vederea participării la Olimpiada Internațională de Limba Rromani, ce va avea loc la Timișoara, peste o lună, cu participarea concurențior rromi din mai multe țări (România, Republica Moldova, Serbia, Bulgaria, Croația).

În onoarea participanților elevi și profesori, a susținut un program artistic grupul Vocess Primavaera, condus de domnul Adrian Fieraru, de la Școala Populară de Artă din Slatina. Participanții au fost profund impresionați de prestația de calitate a artiștilor elevi și de interpretarea de excepție a unor piese de operă de către solista Denisa Silinescu.

La întâlnirile cu participanții, Nicolae Băciuț a susținut recitalurile de poezie: „Iisus în celulă", „Pe unde umbli poezie", „Eminescu n-a existat".

Orchestra „Budică" din Drăgănești a susținut și ea un program artistic dedicat elevilor și profesorilor rromi participanți.

„Aflat la cea de-a IV-a ediție, Concursul Național de Creație Literară în Limba Romani „Ștefan Fuli" a pornit la drum ca un concurs interjudețean, în 2012, dar s-a bucurat apoi de un real interes din partea cadrelor didactice și a elevilor, ceea ce a condus la includerea lui în Calendarul competițional al Ministerului Educației și Cercetării Științifice, alături de alte concursuri naționale de renume, având ca președinte pe prof. univ. dr. Gheorghe Sarău (din partea M.E.C.S.), iar ca Președinte de Onoare pe scriitorul Nicolaie Băciuț, Tg.-Mureș, membru al Uniunii Scriitorilor din România.

Această ediție a fost o reușită, obiectivele urmărite au fost identificarea și încurajarea elevilor cu aptitudini creatoare și cultivarea talentului creator în limba maternă în rândul elevilor de gimnaziu și liceu, ceea ce au și demonstrat participanții din peste jumătate din județele țării", a declarat prof. Corina Ceamă, inițiatoarea principală a Concursului. 

Lasă un comentariu