Liberalii vor insista pentru modificarea Codului Silvic

Distribuie pe:

Sâmbătă, 16 mai 2015, vicepreședintele PNL, Nini Săpunaru, președinte al Comisiei de agricultură, silvicultură, industrie alimentară și servicii specifice din Camera Deputaților, și Cristian Chirteș, deputat PNL, au susținut, la Târgu-Mureș, o conferință de presă comună, având ca temă prioritățile legislative ale Parlamentului în domeniul agriculturii și silviculturii, în urma discuțiilor avute cu fermieri, producători agricoli, reprezentanți ai administrațiilor piețelor, specialiști în domeniu, din județele Mureș și Sibiu.

În context, a fost abordată problema noilor reglementări privind obligativitatea deținerii de către producătorii agricoli a atestatului de producător și a carnetului de comercializare a produselor din sectorul agricol, o birocrație inutilă, care „determină blocarea piețelor agroalimentare; inclusiv achiziția de lapte este dată peste cap" întrucât, cu acest carnet de comercializare - au precizat vorbitorii - „ne complicăm viața inutil". Pentru un mic producător de lapte, de exemplu, costul carnetului de producător poate ajunge să depășească valoarea laptelui pe care îl vinde, în situația în care, 75% din producția de lapte din România se realizează în micile gospodării ce dețin cel mult trei vaci.

Privind inițiativa închiderii hipermarketurilor în zilele de sâmbătă și duminică, Nini Săpunaru susține că aceasta vizează doar sectorul alimentar și este menită să-i protejeze și să-i încurajeze pe producătorii autohtoni. În loc să se ocupe de panseluțe, primarii ar trebui să deschidă piețe ambulante, pentru a încuraja comercializarea produselor tradiționale, au afirmat vorbitorii.

Legat de controversatul Cod Silvic, cei doi deputați au precizat că PNL va înainta o nouă inițiativă de modificare a acestuia, pe de o parte, pentru că cererea de reexaminare nu a fost supusă dezbaterii Parlamentului și, pe de altă parte, amendamentul propus de liberali privind obligativitatea respectării planului de amenajament silvic și pentru exploatarea suprafețelor mici de pădure a fost respins de reprezentanții puterii. Ei au mai afirmat că austriecii de la Holzindustrie Schweighofer au fost susținuți de Guvernul României încă din 2003, beneficiind, preferențial, de lemn de cea mai bună calitate.

Toate problemele identificate „pe teren" vor fi analizate în cadrul Comisiei pentru agricultură, a cărei activitate se desfășoară anevoios, deoarece „suntem bombardați cu ordonanțe de urgență date peste noapte, făcute pe genunchi și, cu toate că se spune că Guvernul lucrează bine, în spatele lui se fac măgării destul de mari".

Lasă un comentariu