JOCURILE VIDEO NE SABOTEAZĂ MATERIA CENUȘIE

Distribuie pe:

Oamenii de știință canadieni de la Universitatea din Montreal, citați de descopera.ro, susțin că jocurile video duc la pierderea materiei cenușii din hipocamp și cresc riscul îmbolnăvirii de Alzheimer și de alte afecțiuni mentale.

„Pentru a realiza acest studiu, am monitorizat 26 de jucători și 33 de alți voluntari cu ajutorul unor căști care înregistrau undele cerebrale și mișcările ochilor. Ei au fost monitorizați în timp ce se jucau într-un labirint decorat cu copaci, din care trebuiau să recupereze anumite obiecte. Rezultatele au arătat că jucătorii au fost de două ori mai predispuși să folosească nucleul caudat (sistemul de recompense al creierului, cel implicat și în dependența de droguri sau de alcool) decât persoanele care nu erau pasionate de jocuri video și care s-au folosit în special de sistemul memoriei spațiale a creierului, hipocampusul.

Jucătorii video navighează pe ecran folosind o zonă-cheie a creierului, care se numește nucleul caudat, despre care se știe că poate duce la pierderea materiei cenușii din hipocamp. Studii anterioare au arătat că volume reduse a acestei regiuni, care controlează memoria, învățarea și emoțiile, sunt asociate cu tulburări neurologice și psihologice printre care demența și depresia.

Cercetări anterioare au arătat că oamenii care se bazează pe strategiile dependente de nucleul caudat au mai puțină substanță cenușie și activitate cerebrală funcțională în hipocamp. Acest lucru înseamnă că persoanele care joacă foarte multe jocuri video au o integritate redusă a hipocampului, asociată cu riscuri ridicate a dezvoltării unor tulburări neurologice cum ar fi Alzheimer", explică specialiștii canadieni.

Ei adaugă că estimările din prezent arată că un tânăr ajunge să joace aproximativ 10.000 de ore până la vârsta de 21 de ani.

Lasă un comentariu