Prioritățile administrației publice locale: Modernizarea infrastructurii, reabilitarea parcurilor și sprijinirea sportului reghinean prin finanțări nerambursabile
PARCUL TINERETULUI, ATRACȚIE PENTRU REGHINENI!
Una din prioritățile municipiului Reghin o reprezintă reabilitarea Parcului Tineretului. Aceasta presupune înlocuirea mobilierului urban, pavarea aleilor, reamenajarea spațiilor verzi existente și a locurilor de joacă pentru copii. Lucrarea a fost începută în toamna anului trecut, proiectul de reabilitare fiind derulat cu implicarea Secției Drumuri, Sere și Zone Verzi și de Agrement, potrivit comunicatului remis de Primăria Reghin. Parcul Tineretului din municipiul Reghin capătă un aer proaspăt prin cei 5.500 mp de alei, asfalt și pavaje noi, care vor putea fi folosiți și de bicicliști și de cei care folosesc rolele. Pentru ca imaginea orașului viorilor să rămână de invidiat pentru turiști și nu numai, una dintre preocupările administrației publice locale este de revitalizare a parcurilor și a spațiilor verzi. În plus, municipalitatea s-a îngrijit să reamenjeze spațiul de joacă pentru copii și să schimbe mobilierul urban, băncile, stâlpii și coșurile de gunoi. Se preconizează și amplasarea mai multor aparate de joacă.
Potrivit ing. CAMELIA HĂRȘAN, arhitectul-șef al Primăriei municipiului Reghin, în dezbaterea de buget care va avea loc săptămâna aceasta s-a inclus și achiziționarea a două mese de tenis. Dacă vor fi aprobate, acestea vor fi amplasate în zona parcului Tineretului, respectiv în incinta ștrandului cu același nume.
SE MODERNIZEAZĂ STRĂZILE ORIZONTULUI ȘI PIETROASEI, GĂRII, DEDRADULUI ȘI GURGHIULUI
Modernizarea străzii Orizontului, în lungime de 330 de metri, se realizează prin Programul Național de Dezvoltare Locală finanțat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și cofinanțat de Primăria Reghin. Lucrările au fost demarate în anul 2014, dar din cauza timpului friguros acestea au fost oprite. În momentul de față proiectul se află într-un stadiu avansat de 70 %. Lucrarea mai presupune și realizarea canalului pluvial din zonă. Valoarea investiției pentru str. Orizontului este de peste 500.000 de lei. Cât despre strada Pietroasei, aceasta este finalizată în proporție de 90 %, urmând a se realiza rigolele.
Un alt proiect al municipiului Reghin îl reprezintă modernizarea străzilor Gării, Dedradului și Gurghiului, adică o lungime de 5,1 km de stradă. Proiectul a fost demarat în anul 2006 prin Programul Operațional Regional, în care, la vremea respectivă se înscriau 5 străzi. Cu toate că a fost găsit eligibil, din cauza lipsei de fonduri acesta a fost trecut pe lista de rezerve. La ora actuală, în acest sens s-a inițiat procedura de licitație a lucrărilor și potrivit reprezentanților administrației publice locale Reghin, în această săptămână va fi atribuit contractul pentru ca lucrările să fie demarate după perioada contestațiilor. Termenul de finalizare a acestui proiect este 31 decembrie 2015.
O altă lucrare amplă se referă la reabilitarea podului de pe strada Iernuțeni, de peste râul Mureș, care se află în plină desfășurare. Au apărut multe discuții privind termenul de finalizare. Având în vedere că nu se poate lucra decât pe jumătate de pod, data limită a finalizării se schimbă. Aceste modificări imprevizibile apar din cauze tehnice pentru că perioada de întărire a betonului este 28 de zile și abia după aceea se poate aplica hidroizolația, pentru ca mai apoi să se treacă la asfaltare. Între timp, potrivit oficialilor, se realizează legătura dintre trotuar și partea carosabilă, făcându-se o scafă din beton. Lucrarea este finanțată de Guvernul României prin Programul Național de Dezvoltare Locală.
200.000 DE LEI, FINANȚĂRI NERAMBURSABILE DE LA BUGETUL LOCAL
Și în acest an, municipiul Reghin vine în sprijinul comunității, acordând finanțări nerambursabile de la bugetul local pentru activități nonprofit de interes local. Totalul sumei este de 200.000 de lei. Din cele 8 proiecte depuse, în urma analizării lor de către Comisia de evaluare și selecționare s-a constatat că doar 6 au fost eligibile și au îndeplinit condițiile conform Regulamentului privind regimul finanțărilor nerambursabile de la bugetul local, Ghidul solicitantului și al conținutului dosarului în concordanță cu actele solicitate.
Cele 6 asociații care vor beneficia de sprijin de la bugetul local în anul 2015, conform Hotărârii de Consiliu Local Nr. 68/22.04.2015, sunt:
- Asociația Club Sportiv „Viitorul" Reghin, cu proiectul - Performanță în fotbalul feminin reghinean (56.000 lei);
- Asociația Sportul Pentru Toți Reghinenii, cu proiectul - Mișcarea este viață, viața este mișcare! (10.000 lei);
- Asociația Sportivă de Arte Marțiale „Red Dragon Fight Club" prin proiectul - Performanța în artele marțiale de autoapărare (20.000 lei);
- Asociația Club Sportiv Voința „Sebastiano" cu proiectul - Campionatul Balcanic de Fulturism și Fitness, ediția a XXIV-a (55.000 lei);
- Clubul Sportiv Master Karate-Do Reghin cu proiectul - Reghinul EU 2015 (44.000 lei);
- Asociația Teleios Reghin cu proiectul - School After School Apalina (15.000 lei)
La ultima vizită pe teren a edilului Municipiului Reghin, Maria Precup, declara:
„Reghinul este un oraș care a reușit să atragă fonduri pentru infrastructură. În acest an vom avea străzi modernízate, vom avea parcuri cu o față nouă. Toate acestea presupun multă muncă și multă seriozitate din partea tuturor."