Din ciclul „România fascinantă" - Gioconda se mărită, e nuntă pe gazon!

Distribuie pe:

Un mare filosof a stabilit că „veșnicia s-a născut la sat". Din păcate (sau din fericire), n-a apucat vremurile pe care le trăim, pentru a ne lămuri unde și în ce condiții s-a născut și „neam-prostia". Nu ne referim, aici, la fătucile de pe la emisiunile de „divertisment", pentru care Versailles e văr primar cu Versace, iar Comuna din Paris e o zonă rurală unde se duc parizienii la căpălit, când se satură de viața de la oraș. Ne referim la neam-prostia cu ștaif, la tupeul fără limite, la aroganța și nesimțirea ce s-au înstăpânit peste țară, tot mai înfloritoare și tot mai viguroase, de parcă ar fi hrănite cu soia modificată genetic.

O fată (de măritat) are tata - și-a spus în sinea sa interioară edilul din Târgu Cărbunești - uitându-se de jur împrejur, să găsească o „locație" pentru mărețul eveniment. Întrucât în mica localitate nu există un restaurant destul de mare, primarele a decis: nunta se va ține pe stadion! În acest sens, el a și obținut avizele necesare (pe care și le-a dat singur, în virtutea „foncției"), a ridicat ditamai cortul alb pe gazonul verde, a întins covorul roșu, s-a prevăzut cu eșarfa tricoloră și a oficiat el însuși căsătoria, fiind, cu alte cuvinte, atât socru mic, cât și ofițer de stare civilă. S-au ivit câteva probleme organizatorice, dar ele au fost rezolvate numaidecât: s-a întâmplat că, tocmai când era programată nunta, pe stadion urma să aibă loc un meci de fotbal, însă băieții din echipă au fost trimiși să bată mingea la 40 de kilometri distanță. Tot pe stadion aterizează și elicopterul SMURD, în caz de urgență, însă edilul a poruncit ca, „în caz de ceva", să facă bine să aterizeze un pic mai încolo, să nu deranjeze ospățul.

Ei, și nuntașii au venit în număr mare - cam 1.000 de capete furajate, personalități tot una și una, firește. Unii domni și-au parcat autoturismele direct pe gazon, pe care doamnele l-au compostat vârtos, cocoțate, cum erau, pe tocuri înalte. Schimbarea ținutelor s-a făcut direct în vestiarele pentru sportivi. „Ce mai freamăt, ce mai zbucium", cortul clocotea de zgomot și de muzici lăutărești, c-așa-i la nuntă-n Târgu Cărbunești… Dom' primar a zis că ce? Dânsul a plătit din buzunar 5.000 de lei pentru închirierea stadionului, n-a făcut nimic ilegal, cine ce treabă are? Și alți reprezentanți ai administrației publice locale i-au dat dreptate, concluzia fiind trasă chiar de viceprimar: „Având în vedere mărimea și valoarea primarului, e frumos ce face", s-a exprimat dânsul.

…Așa că, nu ne rămâne decât să ne alăturăm urărilor: „Cât mac e prin livezi/Atâția ani la miri urez!/ Și-un prinț, la anul, blând și mic /Să crească mare și voinic/ Iar noi să mai jucăm un pic / Și la botez!"...

…Bineînțeles, să jucăm tot pe stadion (după refacerea, din taxe și impozite locale, a gazonului) având în vedere „mărimea și valoarea" lu' tata-mare!

Bine cel puțin că nu există aeroport la Târgu Cărbunești, vă dați seama în ce hal ar fi fost traficul aerian! Nici nu-i bine de vorbit.

Lasă un comentariu