MASCULII AJUTĂ SPECIILE SĂ ELIMINE BOLILE

Distribuie pe:

Cercetătorii britanici de la Universitatea East Anglia, din Norwich, citați de descopera.ro, au dezlegat motivul care justifică existența bărbaților: masculii sunt necesari într-un proces denumit selecție sexuală, care ajută speciile să elimine bolile și să evite extincția (dispariția).

„Întrucât, în cazul multor specii, sperma este singura contribuție pe care masculii o au în procesul de reproducere, noi am încercat să identificăm, de foarte multe decenii, motivul pentru care selecția naturală, un proces renumit pentru eficiența sa nemiloasă, a permis masculilor să existe. Un sistem evolutiv în care toți urmașii sunt produși fără sex (precum în cazul populațiilor total feminine asexuate), ar fi mult mai eficient în ceea ce privește obținerea unui număr mai mare de urmași. Însă, acum, am descoperit că selecția sexuală, în cadrul căreia masculii concurează între ei pentru a fi aleși de femele pentru a se reproduce, ameliorează patrimoniul genetic și stimulează sănătatea populației, explicând astfel motivul pentru care masculii sunt importanți.

Competiția în rândul masculilor pentru a se reproduce asigură un beneficiu cu adevărat important, întrucât ea ameliorează sănătatea genetică a populațiilor. Selecția sexuală reușește acest lucru, întrucât acționează ca un filtru care înlătură mutațiile genetice dăunătoare, ajutând populațiile să prospere și să evite extincția pe termen lung.

Aproape toate speciile pluricelulare se reproduc prin sex, însă existența acestui proces nu este ușor de explicat din punct de vedere biologic, deoarece sexul prezintă și câteva dezavantaje majore - inclusiv faptul că doar jumătate dintre urmași, fiicele, vor putea să producă la rândul lor urmași.

În studiul nostru, am monitorizat populații de gândaci de făină (Tribolium) pe durata a 10 ani, în condiții controlate de laborator. Singura diferență dintre populații era intensitatea selecției sexuale în perioada fiecărui stagiu reproductiv, care a variat de la o competiție intensă (90 de masculi concurau pentru doar 10 femele), până la o absență completă a selecției sexuale, cu perechi monogame, în care femelele nu aveau nicio posibilitate de alegere, iar masculii nu aveau nicio posibilitate de a concura între ei pentru o femelă.

După șapte ani de reproducere, reprezentând aproximativ 50 de generații, am descoperit că populațiile cu o selecție sexuală de slabă intensitate sau inexistentă au prezentat un declin rapid al stării de sănătate în urma consangvinizării și au pierit complet după cea de-a 10-a generație", explică biologii britanici.

Lasă un comentariu