Cardul european de sănătate - un „prieten" bun de luat în concediu!

Distribuie pe:

Odată cu intrarea în Uniunea Europeană (2007), persoanele asigurate de pe teritoriul României pot solicita cardul european de asigurări sociale de sănătate, care le dă dreptul la asistența medicală necesară în timpul șederii temporare (pentru motive turistice, profesionale, familiale sau pentru studii, pentru o perioadă de cel mult 6 luni) pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene și ale Spațiului Economic European, la care se adaugă Elveția.

Cardul european de sănătate se eliberează la cererea scrisă a asiguratului, depusă la sediul casei de asigurări în evidența căreia se află. La cerere, se anexează o copie a cărții de identitate sau a certificatului de naștere (în cazul minorilor), adeverință de asigurat (pentru salariați) sau talon de pensie (pentru pensionari). În plus, vârstnicii trebuie să dea și o declarație că nu încasează și alte venituri. Cardul este eliberat în maximum 7 zile lucrătoare de la data înregistrării cererii, iar perioada de valabilitate este de 6 luni de la data emiterii.

Pe baza cardului european de sănătate, asiguratului român i se oferă servicii medicale devenite necesare, în timpul șederii temporare pe teritoriul unui stat membru, în aceleași condiții ca și asigurații din țara în care s-a deplasat.

Important! Cardul european nu acoperă situația în care asiguratul se deplasează întru-un stat membru în scopul obținerii unui tratament medical planificat.

Vă prezentăm, în continuare, lista oficială a celor 30 de țări europene în care românii pot utiliza cardul european de asigurări sociale de sănătate, publicată în Monitorul Oficial nr. 238, din 25 aprilie 2013: Austria, Belgia, Bulgaria, Cehia, Cipru, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Marea Britanie, Malta, Norvegia, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, Spania, Suedia și Ungaria. 

Lasă un comentariu