Știință și... Religie

Distribuie pe:

„Este sortit sufletului să nu-și afle liniștea decât în Hristos căci singur el este binele și adevărul și tot ceea ce poate bucura pe om. Dacă dragostea pentru Mântuitorul Hristos nu trezește în inimile noastre nimic nou și suprafiresc aceasta înseamnă că și noi de abia am ajuns să-l cunoaștem pe Domnul în ceea ce spun alții despre el".

Nicolae Cabasila (1319-1391), „Despre viața în Hristos"

În timpul studiilor la Școala de Filosofie din Constantinopol (1340-1350) izbucnește disputa palamită, dar Cabasila se arată mai interesat de viața socială și politică. Opera sa principală este Viața în Hristos, în care expune principiul conform căruia unirea cu Hristos este actualizată și desăvârșită prin trei dintre tainele Bisericii, anume botezul, mirungerea și euharistia. A fost umanist prin formație, dar isihast prin vocație și a știut să arate că îndumnezeirea și unirea cu Hristos constituie ținta finală a vieții spirituale a fiecărui creștin, și nu doar a călugărilor retrași departe de lume și de obligațiile ei.

A transfigurat elementele pozitive ale culturii umaniste a timpului său pentru a se face doctorul unui „isihasm sacramental", ocupând în locul Sfinților Părinți ai Bisericii Ortodoxe un loc bine meritat.

***

„Când Hristos este prezent în noi totul este bine și nimic nu pare greu, când el lipsește totul este povarnic. Dacă noi vom gândi, dacă noi vom simți, ca și Hristos, noi vom lucra ca și el".

P. Pourrat - „La spiritualite Chretienne", vol. I

***

„De o mie de ori de s-ar fi născut Hristos în Vefleem și nu s-a născut în tine ești pierdut pe veci. Abia când ști că ești dator lui Dumnezeu și aproapelui tău descoperi în tine ceva față de care ai o datorie".

Edward Morgan Forster (1879-1970), scriitor și critic literar englez. Este considerat un maestru al romanului englezesc contemporan. Analist de mare finețe, lucid și sceptic, opera este inspirată din mediile intelectuale ale Angliei victoriene, fiind influențată și de călătoriile intreprinse de autor în Italia, India și Egipt.

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu