CALEIDOSCOP

Distribuie pe:

Mersul pe jos

O plimbare zilnică ține inimă sănătoasă și creierul în formă. Mersul pe jos reduce riscul de boli de inimă, cancer, osteoporoză și diabet, susțin cercetătorii americani citați de publicația „The Guardian". În plus, o plimbare zilnică îmbunătățește memoria vârstnicilor, ferindu-i de Alzheimer sau demență. Efectele pozitive ale mersului pe jos nu se opresc aici. Acesta alungă pofta de țigări a celor care vor să renunțe la tutun și scade simptomele sevrajului, mai spun specialiștii. Pentru ca rezultatele să fie cât mai bune, experții vă sfătuiesc să mergeți pe suprafețe cu nisip, iarbă sau chiar pe cele pietroase.

Mersul pe jos vă ajută inclusiv să slăbiți. Cercetătorii de la University of Pittsburgh (SUA) au descoperit că persoanele supraponderale care au mers între 30 și 60 de minute pe zi au pierdut mai mult de trei kilograme în 18 luni, chiar dacă nu au mai făcut nicio modificare în regimul lor de viață.

Un alt studiu efectuat de cercetători de la University of North Carolina (SUA) a indicat că acei care au mers cel puțin patru ore pe zi au slăbit în jur de patru kilograme față de cei care nu au făcut deloc mișcare.

Umorul medicament pentru inima și siluetă

15 minute de râs pe zi îmbunătățesc presiunea sângelui, sistemul imunitar și te mențin suplu. Experții îți recomandă să urmărești filme amuzante și să te autoironizezi. Râsul în hohote întărește sistemul imunitar, îmbunătățește presiunea sângelui și starea bolnavilor de diabet, arată o serie de studii realizate de cercetători americani. Totodată, râsul din toată inimă te poate menține suplu, prin arderea grăsimilor. 100 de cascade de râs pe zi echivalează cu 15 minute de mers pe bicicletă, susțin specialiștii. În plus, umorul te ajută să ieși cu bine din situațiile tensionate de la serviciu, dar și să vezi partea bună a lucrurilor în momentele tensionate.

Dieta mediteraneană, bună pentru inimă

Regimul alimentar mediteranean, bogat în uleiuri vegetale și pește, este la fel de benefic pentru persoanele care suferă de maladii cardiace ca și regimul alimentar foarte strict, sărac în grăsimi, este concluzia Asociației americane de cardiologie. Dieta mediteraneană constă în consumul mărit de fructe, vegetale, semințe și pește, cantități mici de carne roșie și o cantitate relativ mare de grăsimi provenind din uleiul de măsline și nuci. Prezența acidului gras omega 3, prezent în cantitate mare în aceste alimente, limitează crizele cardiace sau accidentele cerebrale. Dieteticienii au recomandat tuturor bolnavilor să consume zilnic o cantitate maximă de 200 de grame de produse alimentare bogate în colesterol, iar procentul zilnic de calorii provenind din grăsimi să fie limitat la 30%.

Sucul de struguri ține inima sănătoasă

Un singur pahar conține antioxidanții de care aveți nevoie într-o zi. Sucul de struguri este cea mai bună modalitate de a preveni bolile de inimă și cancerul, arată un studiu publicat în „Journal of Agriculture and Food Chemistry" și citat de publicația „Daily Mail". Strugurii închiși la culoare din soiul Concord conțin cea mai mare cantitate de polifenoli, antioxidanți necesari pentru a distruge radicalii liberi din organism.

Nutriționiștii români susțin că cel mai bine este ca sucul de struguri să fie proaspăt și nu pasteurizat deoarece prin prelucrare antioxidanții se pierd. „Sucul proaspăt este cel mai recomandat. Nu scoateți sâmburii din struguri deoarece aceștia conțin antioxidanți", afirmă Lygia Alexandrescu, nutriționist la Natural Silhouette din București.

Vinul roșu, la fel de bun ca sucul

Cercetătorii au mai descoperit că un pahar cu suc de struguri conține aceeași cantitate de antioxidanți ca un pahar cu vin roșu Beaujolais. „Unul sau două pahare de vin pe zi probabil că ar fi de ajutor organismului, dar așa cum prea mult suc crește nivelul de zahăr, nu aș recomanda nici prea mult vin din motive evidente", susține nutriționistul Alan Crozier, coordonatorul studiului.

Uleiul de pește face copiii deștepți

Două pastile cu ulei de peste zilnic impulsionează creierul copiilor să se dezvolte în trei luni cât s-ar dezvolta în trei ani, susțin cercetătorii din Marea Britanie. Creierele copiilor care au primit zilnic capsule cu acizi grași Omega-3 și Omega-6 au dezvoltat mai multă materie cenușie, ceea ce a dus la creșterea memoriei pe termen scurt și a capacității de învățare. În plus, timp de trei luni ei au redus cantitatea de mâncare de tip fast-food, băuturi carbogazoase și au făcut mai mult sport.

Scapă de durerile de spate!

Înot, ședințe de fizioterapie, masaje, acupunctură - sunt câteva soluții care te pot ajuta să uiți de durerile de spate. Cele mai frecvente dureri pe care le poți avea sunt cele de ceafă, urmate de cele de șale și toracale. Statisticile spun că mai bine de 70% dintre noi simțim pe propria piele cel puțin o dată în viață ce este o durere de spate.

Când aceasta este cauzată de un mușchi contractat (de la poziția incorectă menținută în timp), tratamente destul de simple (exerciții, masaje etc.) o pot face să dispară.

Lasă un comentariu