Cale spirituală și cultură la Vânători - Neamț

Distribuie pe:

Concursul național interdisciplinar de limba și literatura română-religie „Cultură și spiritualitate românească", ediția 2015, și-a deschis porțile la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi", Vânători-Neamț. Programul a debutat cu o scurtă slujbă religioasă de binecuvântare, în Biserica „Sfântul Ioan Hozevitul" din curtea Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Veniamin Costachi", după care a urmat deschiderea festivă a Concursului. Așadar, acesta a fost organizat într-un spațiu duhovnicesc încărcat de istorie și într-o școală cu o vechime de 160 de ani de existență, Seminarul Teologic. Am luat aminte la cuvintele pline de înțelesuri ale doamnei președinte a concursului, prof. Maria Jianu: „Vin cu mare emoție la această ediție a concursului, cu mare bucurie. Sfântul care protejează acest lăcaș e Ioan Iacob de la Hozeva, iată cum religia și cultura românească pot să reprezinte o rețetă de succes..." Adevărat balsam pentru sufletele pure ale concurenților au fost cuvintele rostite cu atâta blândețe de doamna Mina Maria Rusu, inspector general în MECS: „Se poate vorbi despre cărți, premii, am în sufletul meu convingerea că ați venit să vă întreceți cu voi înșivă. Vă aflați la un concurs de limba și literatura română-religie, aveți un alt tip de trăire... ați mers pe cuvântul care vă inspiră. Luați acest moment ca pe unul de împlinire, când Dumnezeu veghează prin această ploaie nu cu ploaie, ci cu lumină, un loc cu regăsirea gândurilor. Atât de frumos a fost drumul la biserică, încât drumul vostru va păstra acest moment de lumină. Nu ați venit aici să vă întreceți cu alții. Nimeni nu va rosti cuvântul câștig, ci doar bucurie. Aici - bucuria de a constata că lumina sufletească ne creează valori și repere. Vă doresc seninătate în suflete, să vă luați viața în sine ca tot ce veți trăi autentic, neprihănit, aici, la Neamț. Timpul cronologic moare, rămâne timpul etern. Bucurii și lumină în suflet". Părintele vicar Marian Timofte a precizat faptul că cele două repere propuse pentru concurs, cultură și spiritualitate, scot în evidență cultura-cuvântul și spiritualitatea-viața, pentru a crește în mod complet. Părintele Ioan Bârliba a amintit celor prezenți că a absolvit seminarul aici și a ostenit aici, în acest „Ierusalim al Moldovei", că aici ne aflăm pe „un altar" al muncii în domeniul culturii și toți vor fi câștigători spiritual. Cătălin Pâslaru, inspector din MECS, și-a exprimat dorința de a fi respectată valoarea, cultura, știința, referindu-se la acest concurs ce a debutat în anul 2010 la Putna și de acolo, într-un fel de mișcare, tot în Moldova, la Bârlad și la Neamț. Pline de înțelepciune și înaltă trăire au fost și cuvintele rostite de prof. dr. Mihai Giosan, inspector școlar de religie, încercând să definească momentul ce întrunește biserica și școala - cele două coloane de lumină întâlnite providențial la acest concurs.

A urmat un spectacol artistic oferit de elevii de la Liceul de Arte „Victor Brauner"din Piatra Neamț și de la Palatul Copiilor din Piatra Neamț. Un adevărat recital a susținut eleva Anda Croitoru cu un dans popular, o doină și o horă executate la nai, acompaniată de elevul Axinte Emilian, la pian. Festivitatea a fost moderată cu multă abilitate și măiestrie de prof. dr. Gheorghe Brânzei, inspector școlar de limba și literatura română, cel care le-a făcut îndemnul imperativ concurenților de a scrie „cu ascuțimea minții și cu colțul inimii".

În ziua următoare, s-a desfășurat proba scrisă a concursului. Acest concurs organizat la Seminarul Teologic Ortodox „Veniamin Costachi" are drept scop punerea în valoare a culturii românești și a spiritualității ortodoxe. Concursul se adresează elevilor din gimanziu, pasionați de înțelegerea relației care poate să se creeze între profan și sacru, între textele lirico-religioase și înțelegerea acestui tip de literatură. Subiectele au vizat atât textul literar, cât și textul nonliterar, texte-suport extrase din operele literare cu tematică religioasă și din texte religioase. Pe lângă acestea, subiectul în sine mai cuprinde și abordarea mesajului unei imaginii plastice (artistice) din perspectivă semiotică și analiza simbolului, ca icon, evaluând capacitatea de analiză, sinteză, generalizare și abstractizare evidențiată în redactarea unui text literar sau nonliterar, pe care elevii au primit-o pe suport tipărit color. ținând cont de complexitatea acestui tip de concurs, dar și de obiectivul fundamental al concursului centrat pe promovarea interdisciplinarității, prin identificarea literaturii de inspirație sacră și prin identificarea cunoștințelor elevilor despre valorile spirituale ale culturii românești, în special cu scopul cultivării respectului față de acestea, competiția s-a desfășurat pe două secțiuni: nivelul claselor V-VI, cu tematica „Natura între cer și pământ" și nivelul claselor VII-VIII, cu tematica „Omul între sacru și profan". Evaluarea s-a făcut de către o comisie formată din profesori-insp. de limbă și literatură română și de religie.

Elevele care au reprezentat județul Mureș la acest concurs au fost: Ana Alexandra Florea, elevă în clasa a VI-a la Colegiul Național „Al. Papiu Ilarian", care a obținut Mențiune, și Mădălina Valeria Bălășoiu, elevă în clasa a VIII-a la Școala Gimnazială „Dr. Bernady György", care a fost recompensată cu Premiul Special „Teoctist Patriarhul". Cele două eleve au avut o conduită ireproșabilă pe parcursul perioadei petrecute în locuri binecuvântate.

De neuitat rămâne în sufletele noastre și imaginea Mănăstirii Neamț, cea mai însemnată și mai veche așezare monahală din întreaga Moldovă, cu muzeul de obiecte de cult și bisericești și cu cea mai mare bibliotecă mănăstirească alcătuită din peste 18.000 de volume, imaginea impunătoarei Cetăți a Neamțului evocată de Costache Negruzzi, dar și de Ion Creangă în „Amintiri din copilărie", construită în perioada consolidării statului medieval Moldova, precum și Casa Memorială „Ion Creangă"din Humulești, cu muzeul personajelor din opera lui. Nu vom uita nici invitația la șezătoare oferită cu tot plinul sufletesc de elevii de la Școala Gimnazială „Arhimandrit Chiriac", nici spectacolul de înaltă ținută realizat de elevii de la unitățile școlare din Târgu Neamț.

Reținând ceea ce spunea doamna insp. gen. Mina Maria Rusu, am fost la concurs, dar nu am câștigat, ci ne-am bucurat de o trăire duhovnicească unanimă și de o experiență minunată. Mulțumim pe această cale tuturor organizatorilor concursului, tuturor celor implicați cu fapta, cu vorba, cu sufletul.

 

Lasă un comentariu