Politica și… politicienii! Dacă în culise se află într-un carusel al compromisurilor reciproce, la vedere se „bălăcăresc" unii pe alții!

Distribuie pe:

Cel mai ușor e să constați că ceva nu merge bine. Mai greu este însă să oferi soluții pentru depășirea impasului. Pentru că asta (găsirea soluțiilor) presupune, în primul rând, să vrei și, mai ales, să te și pricepi. Ceea ce nu prea este cazul unora dintre vremelnicii noștri conducători.

Dovada: ajunși la Putere, decidenții zilei - oricare ar fi ei - se întrec în „constatări" peste… constatări, asigurându-ne că sunt pe urmele celor vinovați de situația deplorabilă în care se află educația, justiția, agricultura, sănătatea, administrația publică, protecția socială.

Ce relevă această situație? Că, mereu, avem o putere care se află în Opoziție. Dar în Opoziție față de cine, câtă vreme populația i-a ales tocmai pe ei să rezolve problemele, nu doar să constate. Mai ales că unii dintre lideri s-au perindat, cu mici excepții, prin aproape toate guvernele postdecembriste. Bunăoară, ca să dăm un exemplu, pe cine să învinuiască Vasile Blaga, co-președinte al PNL, că România a ajuns în situația actuală, câtă vreme, din 1990 și până azi, Vasile Blaga a fost, neîntrerupt, prefect de Bihor (1991), membru al grupului de fondatori ai Partidului Democrat (al cărui deces l-a semnat tot Blaga, peste 21 de ani, prin absorbția în PNL), director general la Direcția Regională Vamală (1993, trei ani în această funcție), senator (1996), revine senator și consilier prezidențial (2004), ministru al Administrației și Internelor (2005, două mandate), un nou mandat de senator (2008), al doilea om în stat, ca președinte al Senatului (2011), din nou senator (2012) etc.

Și ca Vasile Blaga sunt mulți. Or, după acest traseu, ce încredere ar mai putea avea cetățenii (alegătorii) că Vasile Blaga (și alții ca el) ajuns, din nou, la Putere, va îndrepta lucrurile în România?

În realitate, de 25 de ani, clasa politică promite. Liderii alternează. Puterea cu Opoziția, într-un carusel al compromisurilor reciproce. Când situația este (ca și acum) nu prea roză, problema apare în momentul identificării celor vinovați. Noroc, mai nou, cu procurorii DNA! Actuala Coaliție (USD) a acuzat, la preluarea Puterii, haosul lăsat de PDL. Cei de azi vorbesc de ineficiența cabinetului Boc. Opoziția de acum (PNL), dimpotrivă, de ineficiența Guvernului Ponta… Nu este (și) aceasta o încercare de anihilare reciprocă a adversarului? Este! De aceea, protecția socială, infrastructura, absorbția fondurilor europene ș.a. sunt lăsate pe planul al… zecelea, lupta politică tronând falnic și sfidând totul.

Pe de altă parte, cum să nu încerce (mai mult de ochii lumii) să se anihileze reciproc, cât timp, în răstimpul anilor, în numele Puterii s-au dat cele mai mari tunuri financiare, s-au realizat cele mai nerușinate privatizări, s-au dat cu dedicație zeci de miliarde de euro din banii publici pentru clientela politică, pentru șleahta de profitori care se învârt, de 25 de ani, pe lângă bugetul unei țări sărăcite?!

Numai că, de la o vreme, se cam apropie... scadența. Recent, bunăoară, Vasile Blaga, de care aminteam mai sus, a trăit o zi de coșmar. După mai multe ore de audieri, ginerele său a fost reținut de procurori, fiind acuzat de o evaziune fiscală de 600.000 de euro. Apoi, din dosarul fostului ministru Darius Vâlcov au apărut informații potrivit cărora Blaga însuși s-ar afla în spatele firmei Tehnologica Radion. Dar, dosarele DNA se cam… „prăvălesc" și asupra lui Traian Băsescu și a altor „afaceriști"-politicieni, care au confundat Bugetul statului cu… buzunarele proprii.

Lasă un comentariu