De anul viitor, ORE DE EDUCAȚIE SANITARĂ PENTRU ELEVI!

Distribuie pe:

Ministerul Sănătății, în colaborare cu Minsiterul Educației Naționale, intenționează să introducă, începând cu anul școlar 2015/2016, o nouă disciplină obligatorie pentru elevii claselor I-VIII, respectiv educația sanitară.

„Am găsit multă deschidere și dorință de colaborare la colegii de la Educație și sperăm ca propunerea noastră să se poată concretiza chiar din următorul an școlar. Astfel, elevii și tinerii vor putea învăța noțiuni despre modul de organizare, funcționare și utilizare a sistemului sanitar, dar și a Sistemului Național Unic pentru Apel de Urgență 112, cum să aplice și să execute corect manevre de salvare a vieții, noțiuni de igienă și de prevenire a afecțiunilor.

Ministerul Sănătății susține că însușirea noțiunilor de prevenire a accidentelor casnice, școlare, rutiere, conștientizarea obiceiurilor cu mare risc (droguri, alcool, tutun), rolul alimentației sănătoase, conștientizarea importanței donării voluntare de sânge, prevenirea riscurilor situațiilor de urgență în școli și în afara lor, sunt informații de care are nevoie un adolescent în formare. Dacă aceste lucruri sunt predate de timpuriu, se creează și obiceiuri sănătoase adultului tânăr. La început, vor învăța despre spălatul pe mâini, pe dinți, apoi, noțiuni de prim-ajutor, de alimentație sănătoasă, regulile de igienă, ce înseamnă consultul medical, cunoașterea sistemului sanitar (să știi unde te duci, când te

duci, cum te duci), drepturile și obligațiile pe care le au ca pacienți.

Mai mult, tinerii cu noțiuni corecte de educație sanitară pot învăța, la rândul lor, alte persoane, astfel încât să poată fi schimbate obiceiurile riscante", se precizează într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătății.

Concret, o oră pe săptămână, în funcție de categoria de vârstă, elevii ar urma să învețe noțiuni de educație sanitară predate de către medicul școlar sau de către serviciile de ambulanță și diverși specialiști.

Lasă un comentariu