Legile „Big Brother", discutate la Târgu-Mureș

Distribuie pe:

Parlamentarii din cadrul Comisiei pentru Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor din Camera Deputaților și reprezentanți ai Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) au participat luni, 25 mai, la Târgu-Mureș, la mai multe discuții cu reprezentanți ai firmelor din domeniul IT, directori ai televiziunilor locale și în final cu presa, cu privire la tehnologia informațiilor și comunicațiilor. Bineînțeles, unul dintre subiectele principale ale întâlnirii cu presa au fost celebrele legi cu privire la reținerea datelor cu caracter personal și cea de securitate cibernetică sau măsurile „Big Brother", prin care instituțiile statului pot controla activitatea cetățenilor din România din zona virtuală. „În ce privește Legea reținerii datelor personale, chiar dacă este la a treia încercare, prima dată a fost respinsă de Curtea Constituțională, apoi, de asemenea, respinsă după ce căzuse la Curtea Europeană de Justiție, acum sper să putem armoniza toate opiniile și să venim cu o lege bună, în care cetățeanul să se simtă în siguranță, când e vorba de datele cu caracter personal. La securitatea cibernetică, de asemenea, suntem cu un proiect care a căzut la Curtea Constituțională, intrăm în dezbatere cu el și vreau să vă asigur că și acolo există un interes real ca libertatea să fie protejată", a menționat Valerian Vreme, președintele subcomisiei de spațiu din cadrul Comisiei pentru Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor din Camera Deputaților.

Subiectul siguranței cibernetice a fost subliniat de deputatul Iane Daniel, membru în cadrul Comisiei parlamentare de IT. „Când există un domeniu care la un moment dat nu mai este nou și începe să fie suprapopulat, în care tot mai multă lume își exercită dreptul de a folosi un anumit domeniu, apar inerent reguli și legi care guvernează acel domeniu. Dacă discutăm doar despre terorismul cibernetic, ar fi un argument în favoarea acestei necesități. De asemenea, sunt foarte multe fapte de natură penală care se petrec în spațiul cibernetic. Aici mă refer la aspecte ce țin de identitate, nimeni nu dorește să fie păgubit de conturi din bancă pentru că i s-au furat date de pe un card, de un cont pe o rețea de socializare, sau de ceea ce înseamnă propria persoană în raport cu instituțiile statului, în contextul în care și statul poate pune la dispoziție o bază informatizată astfel încât totul să fie în regulă, dar nici altcineva să nu le poată utiliza în mod abuziv. […] Cu cât este adoptată mai repede, cu atât este mai bine", a explicat parlamentarul.

Gliga: „Întâlnirea este tehnică, nu politică"

Vicepreședintele Comisiei, deputatul Vasile Gliga, inițiatorul întâlnirii de la Târgu-Mureș, a subliniat că evenimentul este unul apolitic, fără un interes de acest fel. „Vreau să spun de la început că este total apolitică întâlnirea noastră de astăzi, suntem o comisie strict de specialitate. În cadrul discuțiilor avute cu ONG-uri și oameni de afaceri din domeniul telecomunicațiilor s-a subliniat faptul că este pentru prima dată când au avut ocazia să vorbească cu o comisie parlamentară de specialitate. […] Va fi o lege care să corespundă, din această cauză sunt dezbateri, și orice părere trebuie avută în vedere. Sunt multe ședințe de comisie unde se discută orice părere, a unui ONG, sau a unei instituții, de stat

sau private", a menționat deputatul PSD, Vasile Gliga.

 

Lasă un comentariu