Seminar național - NEVOIA DE DEZVOLTARE A UNEI PLANIFICĂRI DURABILE

Distribuie pe:

De curând, în Cetatea Sighișoarei, a avut loc seminarul național „Protejarea Patrimoniului Mondial. Managementul situațiilor de urgență și planificarea turismului durabil în România", la care au participat specialiști în domeniu protejării și păstrării siturilor incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO, printre care și Centrul Istoric Sighișoara.

Unul dintre obiective a fost acela de a oferi factorilor interesați capacitatea și instrumentele necesare pentru gestionarea turismului în mod eficient, responsabil și durabil, în funcție de contextul și nevoile locale.

Acest seminar a fost organizat cu scopul general de a contribui la dezvoltarea unei planificări durabile a turismului și a gestionării riscului de dezastre pentru proprietățile Patrimoniului Mondial din România. Centrul Istoric Sighișoara - sit înscris în Patrimoniul Mondial, pe durata seminarului, a servit drept studiu de caz interactiv privind managementul riscului de dezastru.

Detalii am aflat de la Daniela Mihai, director de programe la Institutul Național de Patrimoniu: „Seminarul a fost organizat de Ministerul Culturii, în parteneriat cu Institutul Național al Patrimoniului, Biroul Regional UNESCO pentru Știință și Cultură din Europa (Veneția), Primăria Municipiului Sighișoara și, nu în ultimul rând, Consiliul Județean Mureș. Temele discutate sunt de extrem de mare actualitate, având în vedere și ultimele pierderi de Monumente UNESCO, dar și nevoia de instruire, absolut necesară a tuturor managerilor de sit.

Dacă e să ne referim la Sighișoara, evident că este un plan de management și un plan de management al riscului. Din fericire, există prevăzute pentru Cetatea Sighișoarei, în cadrul proiectului „Heriprot", toate aceste intervenții de urgență în caz de incendii, cutremur sau alte calamități. Încă sunt multe de făcut dacă ne referim la restaurare, la protejare și la turism durabil. Aceste lucruri necesită bani, bugete uriașe, proiecte care trebuie să capete finanțări europene, întrucât un buget național în nici un caz nu poate să acopere asemenea necesități și cuprindere cum este un sit ca al Sighișoarei, care prin mărimea lui creează mute probleme de apărat și de protejat. Pentru Sighișoara, sunt lucruri care nu pot fi amânate, de la porțiuni ale dealului aflat în pragul surpării până la turnuri, case, ziduri în prag de prăbușire, care își așteaptă necesarele și grabnicele intervenții. Ca experți, putem să ajutăm la scrierea acestor proiecte".

Domnul Nicolae Băciuț, director al Direcției de Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Mureș, consideră: „Importanța seminarului de la Sighișoara derivă din faptul că pune în ecuație o situație a Patrimoniului UNESCO din întreaga lume, în care include și Patrimoniul UNESCO mureșean, în principal cel sighișorean. Seminarul a permis participanților o evaluare a stării de fapt în acest moment a Cetății medievale a Sighișoarei și găsirea unor soluții pentru tot felul de situații și de ipoteze de lucru, în scopul dezvoltării unei strategii eficiente, al stabilirii unor parteneriate la nivel local, ce vor servi drept studiu de caz și interactiv privind protejarea unui sit UNESCO".

Lasă un comentariu