UDMR incită la un nou martie 1990? Consilieri târgumureșeni, nu votați așa ceva! UDMR propune nume de străzi așa-zis „tradiționale" (maghiare) în Târgu-Mureș!

Distribuie pe:

Fără o dezbatere publică sau măcar o informare de acest gen, imediat după terminarea „Zilelor târgumureșene", unde cetățenii orașului, indiferent de etnie, s-au relaxat și s-au distrat zile în șir, Consiliului Local din Târgu-Mureș ne pregătește o nouă „surpriză" neplăcută, de această dată. Un proiect de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local Târgu-Mureș de astăzi, 28 mai 2015, vizează, nici mai mult nici mai puțin, revenirea la denumirea așa-zis TRADIȚIONALĂ (a se citi vechea denumire maghiară de dinaintea marii Uniri sau din perioada Regiunii Autonome Maghiare) pentru 30 de străzi din Târgu-Mureș, pe care le găsiți în lista de mai jos. Plăcile, informative doar, nu produc efecte juridice în cazul documentelor populației, dar vor trezi, cu siguranță, o multitudine de sentimente controversate. De exemplu, str. Mihai Eminescu va fi denumită în maghiară Jókai Mór utca! Ce vor înțelege locuitorii români necunoscători de limbă maghiară sau străinii, care vizitează orașul nostru?! Că pe Eminescu îl cheamă Mórsau invers. Ambii sunt extrem de cunoscuți în lumea culturală româno-maghiară, dar, cu siguranță, nu ar trebui confundați. Să nu mai vorbim de str. Călărașilor care, după voința maghiară, va fi, bineînțeles, denumită Kossuth Lajos utca, după ce în instanță s-a reușit, după ani buni de judecată, să se renunțe la schimbarea denumirii.

Inițiatorii, grupul UDMR din Consiliul Local Târgu-Mureș, motivează această hotărâre în modul următor: „În municipiul Târgu-Mureș conviețuiesc, în mod pașnic și în bună înțelegere, mai multe etnii de mai multe secole. Târgu-Mureșul este caracterizat de respectul reciproc, de păstrarea identității culturale a diferitelor etnii, care alcătuiesc un amalgam de bogăție cultural-artistică. Totodată, comunitatea locală poartă un respect deosebit față de tradiții și față de conservarea patrimoniului arhitectural, respectiv de perpetuare a imaginii orașului, și etapele de dezvoltare prin care a trecut. Comunitatea locală, de-a lungul secolelor și-a lăsat amprenta în orașul nostru prin clădiri devenite monumente istorice, dar și prin atribuire de denumiri unor străzi și piețe cu semnificație pentru dezvoltarea urbei. În semn de recunoștință și comemorare, propunem amplasarea unor plăci, care conțin denumirea tradițională a unor străzi și piețe, așa cum au fost denumite și au fost cunoscute de conștiința colectivă. ținând cont de cele expuse, propunem Consiliului local Târgu-Mureș, spre aprobare, alăturatul proiect de hotărâre.", se arată în expunerea de motive a proiectului de hotărâre.

Având în vedere că proiectul a fost inițiat abia în 15 mai a.c., și nu a fost discutat încă public, cetățenii orașului nu au fost informați despre aceste schimbări radicale în domeniul denumirii străzilor, le propunem ALEȘILOR LOCALI, români și maghiari, deopotrivă, să se gândească FOARTE BINE înainte să voteze această hotărâre. Credem că locuitorii MUNICIPIULUI TÂRGU-MUREȘ ar trebui informați, în prealabil, despre orice schimbare de acest fel.

Tragem un semnal de alarmă și către executivul Primăriei Târgu-Mureș, primarul dr. Dorin Florea și viceprimarul Claudiu Maior, să nu cedeze presiunii și șantajului din partea unei părți a consilierilor locali, care vor, prin orice mijloace, să forțeze o hotărâre atât de controversată. (Ioan Alexa)

„Ne întoarcem în trecut și nu privim spre viitor!"

„Aș vrea de la început să clarificăm terminologia folosită în proiectul de hotărâre, adică ce se înțelege prin „denumiri.... tradiționale". Conform DEX-ului, „tradițional" înseamnă un ansamblu de concepții, de obiceiuri, de datini și de credințe care se statornicesc istoricește în cadrul unor grupuri sociale sau naționale și care se transmit (prin viu grai) din generație în generație, constituind pentru fiecare grup social trăsătura lui specifică.

Astfel, o tradiție a unui grup național din Târgu-Mureș urmează să dispună care este tradiția orașului în denumirile străzilor și piețelor? O posibilă adoptare a acestui proiect de hotărâre are efectul unei puternice declarații politice - administrative pe termen lung. Târgumureșenii, prin aleșii lor, respectiv consilierii locali, vor statua din momentul în care această HCL va fi adoptată că străzile și piețele din Târgu-Mureș se denumesc „tradițional" altfel decât se denumesc acum. Adică, în ciuda tradiției zonei, a venit cineva, cândva, și a impus niște denumiri care nu sunt tradiționale! (Acel cineva poate fi Statul Român, care a preluat la un anumit moment suveranitatea asupra acestei zone). Pentru mine, pentru generația mea, aceste denumiri vechi și „tradiționale" nu înseamnă absolut nimic! Eu nu trăiesc în trecut, noi nu mai trăim în trecut, trebuie să privim spre viitor! Cine stabilește care este „tradiția"?

O comisie formată din consilieri locali?", a declarat consilierul local Olimpiu Sabău.

Lasă un comentariu