Amenzi de până la 10.000 de lei pentru foștii angajați care „fură" clienții firmei pe care au părăsit-o!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 366, din 22 mai 2015, a fost publicată Legea nr. 117/2015, prin care s-au modificat regulile privitoare la practicile neloiale, în sensul majorării amenzilor aplicate persoanelor fizice și firmelor care fac concurență neloială angajatorilor sau foștilor angajatori.

Conform actului normativ, foștii angajati care fac concurență neloială firmei la care au lucrat vor fi sanctionați cu amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, în condițiile în care utilizează practici de concurență neloială, precum denigrarea competitorilor și deturnarea clientelei, adică își deschid propria firma, desfășoară aceeași activitate ca fostul angajator și atrag clienții acestuia.

Totodată, Legea nr. 117/2015 mai stabilește că pentru prevenirea unei pagube iminente, instanțele judecătorești competente pot dispune, în procedură de urgență, în cazul în care constată, la o prima evaluare, existența unor practici comerciale neloiale, încetarea, respectiv interzicerea acestora până la soluționarea cauzei.

Dacă instanța a dispus încetarea, respectiv interzicerea practicilor de concurență neloială, iar hotărârea judecătorească prin care s-a dispus măsura a rămas definitivă, autoritatea națională de concurență va asigura, la cererea persoanei care a formulat cererea de chemare în judecată, publicarea pe pagina de internet proprie a unui comunicat, care trebuie să cuprindă sediul și celelalte date de identificare ale întreprinderii, practica de concurență neloială săvârșită, precum și măsurile dispuse de instanță. Instanța mai poate dispune ca, pe cheltuiala persoanei vinovate, aceasta să publice hotărârea judecătorească, total sau parțial, într-un ziar de largă circulație.

Pe de altă parte, firmele care utilizează practici anticoncurențiale riscă amenzi de la 5.000 la 50.000 de lei.

Lasă un comentariu