LA LUDUȘ, DE ZIUA EROILOR SFINTELOR NOASTRE IDEALURI

Distribuie pe:

Joi, 21 mai 2015, la ora douăsprezece, clopotele bisericilor ortodoxe din Luduș au vestit începerea serviciului divin de pomenire a eroilor și martirilor români de pretutindeni și din toate timpurile care au murit pe câmpurile de luptă, în lagăre și închisori, pentru libertatea șI unitatea neamului românesc și a pământului strămoșesc, pentru apărarea credinței străbune, pentru pace și bună înțelegere în lume. La Monumentul din cartierul Dacia slujba de parastas a fost săvârșită de preotul iconom stavrofor Ilie Dăian, paroh al Bisericii cu hramul „Tuturor Sfinților", împreună cu preotul pensionar Leon Pui. Au participat enoriași din parohia ortodoxă Luduș III. Alături de adulți au fost și copii. Dintre ei s-a remarcat, prin tradiționalul său costum popular românesc, împodobit cu panglică tricoloră roșu, galben și albastru, frumosul copilaș Alexandru, în vârstă de doar trei anișori. L-a adus bunica sa Cornelia, ca să învețe, pe viu, lecția cinstirii eroilor sfintelor noastre idealuri.

La aceeași oră a început ceremonialul religios și în cartierul Luduș-Gheja, la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial. Însoțit de sunetul solemn al clopotelor, enoriașii au ieșit din biserică, unde au participat la Sfânta Liturghie de celebrare a Înălțării Domnului, a Sfinților Mari Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa Elena, și s-au îndreptat spre Monumentul Eroilor, având în frunte patru prapori și icoanele Înălțării Domnului. După intonarea Imnului de Stat al României, părintele protopop Lucian Voșloban, împreună cu preoții ortodocșI Vasile Cercel, Viorel Ormenișan, Mihail Cercel și Constantin Savu au oficiat serviciul divin de pomenire a celor patruzeci de eroi ghejeni, pomeniți fiecare după numele lor, și a lui Nicușor Man, erou martir din timpul Revoluției din Decembrie 1989. Elevi ai Școlii Gimnaziale „Ioan Th. Oltean" au înălțat un imn de slavă și îndemnuri la iubire de patrie adresate actualelor generații de români. Domnul Marian Balea a recitat textul literar al „Cântecului pentru tata", preluat din repertoriul interpretului Nicolae Sabău. Acolo, lângă Monumentul Eroilor, donmul Cristian Moldovan, primarul orașului Luduș, și domnul colonel în rezervă Sever Popovici, președintele subfilialei Luduș a A.N.V.R., au înmânat diplome jubiliare și plicuri cu bani veteranului de război nonagenar Iacob Baghiu și unui număr de cinci doamne văduve de veterani de război. La soclul Monumentului au fost depuse coroane de flori de reprezentanții Asociației Naționale a Veteranilor de Război, Primăriei, Consiliului Local, Ministerului Afacerilor Interne, Spitalului orășenesc, Centrului neuropsihiatric, instituțiilor de învățământ din oraș, Judecătoriei Luduș, organizațiilor locale ale PSD, PNL și UDMR.

La umbra brazilor care străjuiesc Monumentul, Vlăduț Gherman, elev în clasa a IV-a, supranumit „micul Brâncuși", a expus cea mai recentă creație artistică a sa, diorama sculpturală care să le amintească ghejenilor de jertfa miilor de eroi români de la Oarba de Mureș-Iernut, din toamna anului 1944.

Cu mulțumire în suflet consemnez prezența copilașilor de la grădiniță, a elevilor de la gimnaziu și a celor de la Liceul Tehnologic, însoțiți de educatorii lor. Consiliul parohial i-a invitat, la final, pe toți participanții, să servească felii de cozonac și câte un pahar de suc, iar organizatorii evenimentului

i-au invitat la agapa creștină de la Căminul cultural.

 

Lasă un comentariu