Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a prezidat conferințele preoțești din protopopiatele Reghin, Târgu-Mureș, Sighișoara și Târnăveni

Distribuie pe:

 Luni, 25 mai, marți, 26 mai, și miercuri, 27 mai, Înaltpreasfințitul Irineu s-a aflat în mijlocul preoților din protopopiatele Reghin, Târgu-Mureș, Sighișoara și Târnăveni, unde a prezidat conferințele preoțești de primăvară. La acestea au participat toți preoții din parohiile aferente acestor patru protopopiate, alături de reprezentanți ai așezămintelor monahale (stareți, starețe și duhovnici). Conferințele preoțești din primăvara acestui an au ca temă principală „Parohia și mănăstirea și chemarea lor la apostolat misionar și la dinamizarea vieții creștine".

Lucrările conferinței preoțești de la Reghin au debutat luni, 25 mai, la ora 10.00, în biserica „Înălțarea Domnului", cu o slujbă de Te-Deum. După aceea, în sala de ședințe a Protopopiatului Reghin, au susținut referate preotul Alin Șut, din Parohia Șerbeni, vorbind despre misiunea Bisericii în general și a parohiei în special, misiune care „începe de la Hristos și continuă până la sfârșitul veacului, până la zidirea trupului mistic al lui Hristos, Biserica"; preotul Vasile Rotaru, de la parohia Vătava, a vorbit despre misiunea mănăstirii azi: „Mănăstirea este locul unde Dumnezeu are o academie pământească în care ne învață iubirea"; iar preotul Iustin Iacob, parohul de la Voivodeni Gliga, a subliniat necesitatea existenței unei legături strânse între bisericile de parohie și mănăstiri: „Pentru stimularea sentimentului religios și pentru apărarea valorilor creștine și etnice, este nevoie de o strânsă colaborare între parohie și mănăstire".

Conferința preoțească din protopopiatul Târgu-Mureș - 26 mai a.c. - a fost susținută de către Pr. Paul Teodorescu, parohul de la Ulieș, care a vorbit despre Mântuitorul nostru Iisus Hristos ca Model sublim și Sacrament al slujirii jertfelnice în comunitatea eclezială și în lume, abordând apoi subtema „Parohia, mediul de cunoaștere și transmitere a credinței: predicarea, catehizarea și educația religioasă" și încheind cu o parte practică, în care a tratat rolul misionar al parohiei, loc al iubirii lui Hristos împărtășită oamenilor prin activitate socială și filantropică. Al doilea vorbitor a fost Părintele Protos. Teodul Libeg, starețul Mănăstirii „Adormirea Maicii Domnului" de la Sâmărtinul de Câmpie. Sfinția Sa a tratat subtema referitoare la misiunea mănăstirii în zilele noastre, vorbind despre așezământul monahal ca un centru de întărire duhovnicească a omului și de îmbogățire în Dumnezeu, ca oază de iubire activă și mesajul ei către lume prin servire și proexistență. De asemenea, a vorbit și despre angajamentul comun al parohiei și mănăstirii pentru stimularea sentimentului religios, pentru apărarea valorilor creștine și etnice și despre cooperarea misionară între parohie și mănăstire în găsirea răspunsurilor adecvate la criza morală a societății contemporane.

Conferința de primăvară din Protopopiatele Sighișoara și Târnăveni de ieri, 27 mai, a reunit toți preoții, stareții și duhovnicii mănăstirilor de pe raza celor două protopopiate. Din Protopopiatul Sighișoara, Părintele Antonel Crăciun, de la parohia „Sfântul Ioan Botezătorul" - Sighișoara VI, a vorbit despre rolul misionar al parohiei și despre implicarea totală pe care preotul paroh are datoria să o realizeze, având ca prim exemplu pe Mântuitorul Hristos - Modelul sublim al slujirii jertfelnice. Al doilea vorbitor - Părintele Ioan Zamora de la Coroiu Mic - a subliniat importanța misiunii realizate de către așezămintele călugărești, aceste oaze de sfințenie și faruri luminoase pentru lume. Din cadrul Protopopiatului Târnăveni, au susținut conferințe preoții Mihai Pădureanu, de la parohia Abuș, și Eugen Gligor din parohia Târnăveni II.

Conferințele preoțești sunt un bun prilej pentru preoții eparhiei noastre de a pune în discuție probleme de ordin administrativ, economic, cultural sau social, cu care se confruntă în parohiile pe care le păstoresc. Experiența acumulată în cadrul acestora aduce un surplus de informații și lucruri noi, pe care preoții parohi le pun în fața episcopului, a protopopului, dar și a celorlalți colegi, în vederea îmbunătățirii misiunii pe care o fac în toate direcțiile slujirii lor.

Legat de ciclul de conferințe preoțești din protopopiatele județului Mureș, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a spus: „În aceste zile, în protopopiatele din județul Mureș are loc conferința preoțească de primăvară. Tema acesteia este misiunea parohiei și a mănăstirii azi, în mijlocul poporului lui Dumnezeu. Aici, se celebrează Sfintele Taine care sunt adevărate antene ce captează undele dumnezeiești în folosul oamenilor. În parohii și în mănăstiri, se celebrează liturghia fratelui, în sensul că cei săraci, cei bolnavi și cei oropsiți primesc asistență socială. Tot aici, se vestește adevărul Evangheliei și frumusețea virtuții, care pot răscumpăra omenirea contemporană atât de infectată de microbii păcatelor și ai răutăților de tot felul. 

Lasă un comentariu