În România, terenuri sub ape, dar și zone mari atinse de fenomenul deșertificării!

Distribuie pe:

Agenția Europeană pentru Mediu și Grupul interguvernamental de experți ONU pentru schimbări climatice au publicat recent mai multe modele care încearcă să preconizeze cum vor arăta diferite zone de pe planetă în următoarea sută de ani, dacă fenomenul încălzirii globale nu va fi stopat.

Pentru România, materialele arată că zona costieră, de la Vama Veche la Sulina, va fi afectată de creșterea nivelului oceanului planetar. Sub ape ar putea ajunge, de asemenea, întreaga Deltă a Dunării, iar zona de luncă dintre Tulcea și Galați (situată de o parte și de alta a fluviului) ar urma să devină o imensă mlaștină, Dunărea urmând să fie mult mai lată. În restul Dobrogei, însă, fenomenul deșertificării ar putea lua amploare, mii de hectare urmând a fi lovite de ariditate. Zona de nord a țării, atât Moldova, cât și Transilvania sunt amenințate de furtuni și viituri, iar regiuni întinse din județele Olt, Dolj, Gorj și Banat vor deveni deșertificate.

De aceea - deloc întâmplător - la Copenhaga, unde a avut loc conferința internațională de mediu, politicieni și experți din toată lumea au încercat să ia măsuri pentru combaterea principalului fenomen responsabil de schimbările climatice: emisiile de gaze cu efect de seră. UE a parafat deja un acord de reducere cu 20% a acestor emisii până în 2020. 

Lasă un comentariu