Ziua mondială fără fumat, celebrată la Târgu-Mureş

Distribuie pe:

Secțiunea Tabacologie din cadrul Societății Române de Pneumologie vă invită joi, 28 mai 2015, ora 12:00 în sala GRAND a Hotelul Grand la conferința de presă cu tema „Ziua Mondială fără tutun".

Evenimentul își propune să aducă în prim-plan problema fumatului în contextul european și la nivelul României. Conferința face parte din manifestările World No Tobacco Day 2015.

Invitați să ia cuvântul la eveniment vor fi: Prof. Dr. Florin Mihaltan - Președinte SRP, Dr. Ovidiu Butuc - Manager Spitalul Clinic Județean Mureș, Dr. Ioana Munteanu - Președinte Secțiunea Tabacologie, Dr. Corina Mărginean - coordonator al centrului STOP FUMAT Mureș, Cornel Radu-Loghin - Director of Policy and Strategy European Network for Smoking and Tobacco Prevention, Marius Eremia - Președinte Asociația Aer Pur.

Tot în cadrul evenimentului se va discuta despre Proiectul UMF Târgu-Mureș „Universități libere de fumat", proiect la care au aderat și alte centre universitare din țară, precum Universitatea din Pitești.

Potrivit OMS (Organizația Mondială a Sănătății): „Creșterea taxei pe țigări cu 10% ar duce la o scădere a numărului de fumători cu 4% în țările bogate și 6% în restul. Această reducere ar duce la o scădere a numărului de fumători, la nivel mondial, cu 42 de milioane (38 în țările cu venituri mici și medii și 4 milioane în cele cu venituri mari) și ar salva 10 milioane de vieți.

Persoanele cu venituri mici sunt mai afectate de majorarea prețurilor. Creșterea prețurilor la țigări convinge mai mulți oameni săraci să renunțe la fumat decât bogați.

O taxare mai mare a țigărilor ar crește și veniturile bugetare. În Turcia, după o creștere a taxelor, încasările la buget au crescut, de la 7,1 miliarde de lire în 2005, la 15,9 miliarde în 2011, în timp ce vânzările de țigări au scăzut cu 15%.

Companiile de țigări susțin ca o creștere a taxelor ar duce la creșterea contrabandei cu țigări. Studiile realizate contrazic însă acest lucru."

Deschiderea celei de a VI-a Conferințe Naționale de Tabacologie „Rolul femeii în limitarea fumatului - asumare, cauzalitate și impact", organizată cu ocazia Zilei Mondiale fără fumat, va avea loc în sala de ședințe a Consiliului Județean Mureș, la orele 1830, având ca invitați de onoare pe Dnul Deputat Florin Buicu, Președintele Consiliului Județean Mureș - Dnul Ciprian Dobre, Prefectul Județului Mureș - Dr. Goga Lucian, Primarul orașului Tg.-Mureș - Dr. Dorin Florea, Președintele Colegiului Medicilor Mureș - Prof. Dr. Horațiu Suciu, Managerul Spitalului Clinic Județean Mureș - Dr. Ovidiu Butuc, Rectorul Facultății de Medicină și Farmacie Tg.-Mureș - Prof. Dr. Azamfirei Leonard, Managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Mureș - Dr. Claudiu Puiac, Consilierul local - Ioana Roman și reprezentantul Agenției Naționale Anti-Drog.

Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean Mureș, Consiliul Județean Mureș, Colegiul Medicilor Mureș, Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașe și Asistenților Medicali din Romania-Filiala Mureș.

Persoane de contact: dr. Ioana Munteanu, dr. Corina Mărginean. 

Lasă un comentariu