Copiii din Bistra Mureșului, premiați de Preafericitul Daniel, Patriarhul României

Distribuie pe:

Biserica creștină, care este o comunitate spirituală și socială, este interesată în mod vital pentru dezvoltarea relațiilor personale prin acte de slujire. Căci slujirea creștină contribuie în mod real la procesul de creștere a umanității spre noi culmi materiale și spirituale. Slujirea este și semnul smereniei Bisericii. Slujirea ține de însăși ființa de comuniune a Bisericii, de relația ei cu umanitatea în care a fost inclusă prin opera lui Hristos. Desigur, Biserica, fiind integrată în organismul social, se află într-o corelație dinamică cu realitățile istorice, cu perspectivele vieții umane în general. Tinzând prin natura ei spre Împărăția lui Dumnezeu, Biserica susține evoluția umanității spre noi stadii de progres și spre noi forme de relații umane, de mai strânsă comunitate.

Biserica este o instituție a slujirii. Biserica Ortodoxă Română a fost preocupată dintotdeauna de viața spirituală, socială și materială a membrilor săi. Patriarhia Română desfășoară, la nivel național, diferite proiecte prin care să se evidențieze valorile moral-religioase, să se intensifice viața duhovnicească, să fie ajutați cei aflați în diferite stări de dificultate etc.

Unul dintre proiectele derulate de Patriarhia Română pe anul 2015 este reprezentat de Concursul Național de Miniproiecte cu caracter misionar-filantropic, intitulat „Mâini întinse spre lucrarea poruncilor lui Dumnezeu". În cadrul acestui mare proiect, s-au desfășurat miniproiecte, la nivelul fiecărei eparhii, de către centrele cultural-catehetice.

În cadrul Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Alba Iuliei, a fost declarat câștigător miniproiectul „A dărui înseamnă să-L iubești pe Dumnezeu", implementat de preotul Sergiu Andone, coordonatorul Centrului cultural-catehetic „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon", Parohia Bistra Mureșului (care a câștigat acest premiu și în anul precedent), comuna Deda, Protopopiatul Reghin.

Festivitatea de premiere a avut loc la București, în ziua de joi 21 mai a.c., cu ocazia sărbătorii Sfinților Împărați Constantin și mama sa, Elena, hramul catedralei patriarhale și a Sărbătorii Înălțării Domnului, când, după Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, i-a premiat pe toți câștigătorii, din fiecare eparhie a țării. Din Arhiepiscopia Alba Iuliei au fost premiați părintele Sergiu Andone de la parohia Bistra Mureșului, comuna Deda, și Natalia Maria Andone (reprezentanta celor 47 de copii), care au primit din mâna Patriarhului României distincțiile și diplomele destinate câștigătorilor.

În cadrul miniproiectului - în care s-au implicat foarte mulți copii - desfășurat la parohia Bistra Mureșului, s-au evidențiat valorile creștine moral-religioase, s-a realizat ajutorarea celor aflați în stare de dificultate, s-a accentuat valoarea milei creștine și a filantropiei umane, ca virtuți creștine, și s-au săvârșit fapte bune de către copii și adulți, model și îndemn pentru toată suflarea creștinească. De pe urma acestui miniproiect, de pe urma muncii neobosite a copiilor și a celor din jurul lor, au beneficiat mulți nevoiași: oameni aflați în instituții sociale, persoane cu probleme grave de sănătate, cu lipsuri materiale, cu greutăți multiple.

Exprimăm un sentiment de bucurie și o emoție sfântă, pentru că, iată, acei oameni frumoși, de acolo de pe Valea Mureșului Superior, de la poalele Călimanilor, nu numai că sunt creștini adevărați, ba, mai mult, prin astfel de fapte oferă modele tuturor celor care își conduc viața după învățăturile sfintei noastre Biserici. Bistra Mureșului continuă să reprezinte acea vatră a românismului, a creștinismului curat și sănătos, a respectului, a dragostei și a legăturii indestructibile care trebuie să existe între toți cei care simt românește și a căror inimă vibrează intens pentru sfântul nostru neam românesc și pentru credința noastră strămoșească dreptmăritoare.

Aducem cuvinte de apreciere și felicitare părintelui Sergiu Andone, un vrednic slujitor al altarului străbun, al altarului „Catedralei Văii Mureșului" - cum numea biserica din Bistra Mureșului, vrednicul de aducere aminte, eternă și pioasă pomenire Patriarh Teoctist -, doamnei preotese prof. drd. Silvia Andone, care au coagulat în jurul lor un grup de oameni inimoși și buni creștini și tuturor celor care și-au adus contribuția la reușita acestui miniproiect merituos. Îi felicităm din suflet pentru toate faptelor minunate pe care le săvârșeșc și le urăm mult succes în activitățile lor viitoare, desfășurate spre slava lui Dumnezeu și a sfintei noastre Biserici. 

Lasă un comentariu